Koktajle owocowe to jeden ze sposobów na wykorzystanie sezonowych owoców. Dobrze schłodzone nie tylko świetnie smakują, ale i są rozwiązaniem na upalne dni, kiedy potrzebujemy orzeźwienia. Co ważne, to także zdrowa porcja kalorii – warto więc korzystać ze świeżych składników i przygotowywać koktajle, kiedy owoce pełne są smaku, zdrowego cukru i błonnika, który syci na długo.

Koktajle owocowe - składniki

Co więcej, takie owocowe napoje mogą być świetnym pomysłem na drugie śniadanie czy deser. Koktajle owocowe możemy zrobić z jogurtem, mlekiem, maślanką czy kefirem. Jeśli wolicie wersję bez nabiału, warto sięgnąć po takie z owoców z dodatkiem soku. Świetnie pasuje tu też mleko kokosowe, które nada naszemu napojowi egzotyczny smak. Dla osób unikających produktów odzwierzęcych polecamy skorzystać z napojów roślinnych. Koktajl owocowy z dodatkiem napoju migdałowego, owsianego lub ryżowego idealnie sprosta wymogom diety wegetariańskiej i wegańskiej. Nie zapomnijcie o kostkach lodu, lub dla jeszcze większej przyjemności, gałce lodów waniliowych. Na koniec można udekorować koktajl listkami świeżej mięty lub melisy. 

Przeczytajcie też o innych pysznych patentach na koktajl jakim jest koktajl truskawkowy, zobacz też galerię 15 przepiów na koktajl owocowy i pomysły na owocowe smoothie!