Babka marmurkowa to dwukolorowe ciasto, zazwyczaj składające się z jasnej masy waniliowej i ciemnej masy kakaowej lub czekoladowej. Do jej upieczenia potrzebujemy tylko podstawowych składników, które zazwyczaj mamy w lodówce i kuchennych szafkach, dlatego też babka marmurkowa idealnie nadaje się jako słodka przekąska na małe i duże okazje.

 

Babka marmurkowa – składniki

By nasza babka zachwyciła naszych gości, do jej upieczenia potrzebujemy kilku składników: 4 jajek, 1 szklanką mąki pszennej, ¾ szklanki mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczek proszku do pieczenia, 1 szklanki cukru, 200 g stopionego masła, 4 łyżek gorzkiego kakao i 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Jeśli chcemy, by babka była czekoladowa, kakao zamieniamy na 100 g stopionej gorzkiej czekolady, możemy też dodać 2 łyżki kawy rozpuszczalnej. Do jasnej masy zamiast ekstraktu waniliowego możemy dodać 1/3 szklanki likieru amaretto lub ekstrakt waniliowy. To sprawi, że nasza babka marmurkowa będzie niebanalnym i zaskakującym ciastem. Warto pamiętać, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

 

Babka marmurkowa – przygotowanie

Babka jest ciastem tak prostym do przygotowania, że nawet początkujący domowy cukiernik jest w stanie przygotować je samodzielnie. Klasyczny przepis nigdy nie zawodzi i zmniejsza ryzyko niepowodzenia.

Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy stopione masło, cały czas miksując. Do miski wsypujemy następnie mąki wraz z proszkiem do pieczenia i miksujemy do połączenia składników. Aby babka była ciastem dwukolorowym, ciasto dzielimy na dwie miski. Do jednej dodajemy ekstrakt waniliowy i mieszamy, do drugiej miski z ciastem wsypujemy kakao i mieszamy szpatułką, by powstała jednolita masa. Do foremki – czy to keksówki, czy formy na babkę z kominkiem, wysmarowanej masłem, wlewamy na przemian jasną i ciemną masę. Widelcem delikatnie mieszamy ciasto, by warstwy wymieszały się i powstała prawdziwa babka marmurkowa z zygzakami.

 

Babka marmurkowa – pieczenie

Kiedy nasza babka marmurkowa już gotowa, upieczenie jej to praktycznie najłatwiejszy etap całego przepisu. Naszą babkę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40-50 minut. Najlepiej sprawdzić, czy nasza babka marmurkowa jest gotowa, wbijając patyczek w środek ciasta – jeśli patyczek wyjdzie suchy, nie oblepiony ciastem to znaczy, że ciasto jest upieczone. Gotową babkę  wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Wyjmujemy z formy dopiero wtedy, gdy wystygnie.

 

Babka marmurkowa – sposób podania

Taka babka nie wymaga dekorowania. Często marmurkowy wzór wystarcza za dekorację, ale jeśli chcemy, by babka marmurkowa wyglądała bardziej dostojnie, szczególnie, kiedy pieczemy ją na szczególne okazje, warto pokusić się o dekorację. Najprostszym rozwiązaniem jest posypanie ciasta po wierzchu cukrem pudrem, jeśli to za mało, można polać ją lukrem.  Miłośnicy czekolady mogą udekorować ciasto czekoladową polewą (wystarczy stopić czekoladę z kremówką) i posypać posiekanymi orzechami lub kolorową posypką.

 

Babka marmurkowa doskonale nadaje się na Wielkanoc, ale jeśli szukacie więcej inspiracji na ciasta na święta, zobaczcie nasze galerie: 

Babka ucierana - 11 przepisów

babka piaskowa w 11 odsłonach

babka wielkanocna - najlepsze przepisy

16 przepisów na sernik wielkanocny

mazurek wielkanocny - 17 propozycji

sernik z bakaliami - 18 przepisów