Karnawałowe słodkości to przede wszystkim pączki i faworki.  Uwielbiają je wszyscy, ale czasem przychodzi chęć, by spróbować czegoś nowego. A gdyby tak w tym roku usmażyć coś innego? Propozycji mamy wiele i to z całego świata! Bo jak się okazuje, pączki kochamy nie tylko my - to frykas popularny na całym świecie, czego dowiesz się z artykułu Co kraj, to pączek!

Co jeśli pączki planujemy przygotować tylko na Tłusty Czwartek (warto zajrzeć po przepis na pączki do naszej galerii), a faworki już nam się znudziły? Należy przygotować coś nowego w końcu karanwał jest po to, by świętować! Warto wybrać smażone rozetki, do których foremkę ma pewnie w szufladzie wielu z nas.

Tym, którzy ciekawi są smakołyków z innych części świata polecamu churros – hiszpański specjał, który warto spałaszować z gorącą czekoladą. Dla tych, którzy lubią podróżować w kuchni, mamy też przepisy na słoniowe uszy z kuchni afgańskiej i boliwijskie słodkości tawa-tawas. Nie zapomnijmy też o karnawałowych różach i innych smakołykach z delikatnego ciasta jak na faworki. Zobaczcie w naszej galerii wszystkie pączusie, kwiatki i ślimaczki, którymi warto świętować karnawał.

A jak zabrać się za smażenie, by nasze karnawałowe słodkości nie ociekały tłuszczem i smakowały znakomicie? Przeczytacie w naszym artykule – Jak smażyć pączki i faworki.