Czym się różnią koktajle odchudzające od innych napojów? Tym, że są tak skomponowane, by podkręcać nasz metabolizm! Zależnie od tego, jakie składniki wybierzemy do przygotowania naszego owocowo-warzywnego drinka, ma on odpowiednie działanie i wpływ na nasze ciało. Koktajle odchudzające możemy przygotować nie tylko z owoców, ale i warzyw lub połączyć obydwa typy produktów. Najważniejsze, by wiedzieć, jakie składniki łączyć

Koktajle odchudzające - owocowe szaleństwo

Jakie produkty warto umieścić w blenderze (niekoniecznie wszystkie razem), by z pozoru zwykły napój pomógł nam stracić na wadze? Jeśli chodzi o owoce są to produkty, które zawierają sporo wody, czyli np. winogrona, arbuz oraz grejpfruty. Owoce egzotyczne to jedne z propozycji - przez cały rok polecamy przygotowywać koktajle odchudzające, wykorzystując jabłka i gruszki. Co ważne - te składniki dobrze jest łączyć z warzywami i innymi superfood. Owocowe koktajle odchudzające nie wymagają już dodatkowego słodzenia - wręcz przeciwnie, czasami smak podkręci 1-2 łyżeczki soku z cytryny lub kawałek świeżego imbiru.

Wybierz warzywa na koktajle odchudzające

Zdrowie znajdziemy też we wszystkich warzywach, ale warte uwagi są: ogórki, szpinak, cukinia czy seler naciowy. Koktajle odchudzające na ich bazie to pyszna, zielona porcja zdrowia i wartościowych składników. Możemy do tego zestawu dodać też awokado - ale ze względu na dużą zawartość tłuszczów, uważajmy na proporcję! Zielone koktajle odchudzające z warzyw mogą być dosłodzone przez np. kawałek banana czy ćwiartkę jabłka. Jeśli zależy nam na bardziej wytrawnym smaku, to świetnie sprawdzą się też kiełki, pestki nasion, orzechy czy sproszkowana chlorella - wyjątkowy superfood. Dla podkręcenia metabolizmu sprawdzi się też odrobina chili lub pieprzu kajeńskiego - takie koktajle odchudzające będą miały moc!

Koktajle odchudzające a błonnik

Przygotowując koktajle odchudzające nie zapomnijmy o przyprawach i dodatkach.  Wspomniana ostra papryka przyspiesza metabolizm, cynamon pomoże na opanowanie apetytu, a jogurt bałkański organizm będzie trawił dłużej niż inny produkt z półki z nabiałem. Warto dosypać też płatki owsiane czy otręby – źródło błonnika oraz siemię lniane – które ogranicza wchłanianie glukozy. Jeśli szukasz pomysłów na koktajle, zobacz też przepisy na koktajle owocowe.