Najpopularniejszym greckim daniem jest zapewne sałatka grecka, znana nawet tym, którzy w Grecji nigdy nie byli. Grecy nazywają ją horiatiki lub sałatką wiejską i traktują bardziej jak przystawkę niż dodatek do dań. Tradycyjna sałatka grecka składa się warzyw z dodatkiem sera feta. Choć wariacje warzywne często się zmieniają, podstawą są grubo pokrojone ogórki i pomidory, papryka, oliwki, i czerwona cebula. Całość polewa się oliwą z oliwek, dodaje oregano oraz sól i pieprz do smaku.

Grecy spożywają sporo mięsa, szczególnie jagnięciny i cielęciny, choć dania z drobiu oraz wieprzowiny też są lubiane. Mięsa przygotowuje się na różne sposoby. W Grecji spotkamy mięso w wielu postaciach: gulasze, szaszłyki, mięsne zapiekanki czy mięsa duszone. Wiele jest dań przygotowywanych z mięsa mielonego. Najpopularniejsza jest mousaka, czyli zapiekanka z mięsa mielonego, bakłażanów i pomidorów, czasem z dodatkiem ziemniaków.

Innym daniem, w którym znajdziemy mięso mielone jest dolmadakia, czyli odpowiednik naszych gołąbków. Największa różnica polega na tym, ze zamiast w kapustę, mieszankę pomidorów, mięsa mielonego i ryżu z aromatycznymi przyprawami zawija się w liście winogron. Czasem można spotkać dolmadakię w wersji warzywnej lub z dodatkiem ryby.

Grecja, jako kraj nadmorski, obfituje w ryby i owoce morza. Najpopularniejszą rybą jest barwena, choć dużą popularnością cieszą się dania ze skorupiaków, kalmarów i krewetek. Najczęściej podaje się je z ryżem, choć w restauracjach częstym dodatkiem są frytki.

Grecy nie stronią też od dań wegetariańskich, przygotowywanych z miejscowych warzyw. Posiłki często zaczynają się od mezedes, czyli przystawek, a w tej roli często występują warzywa w różnej postaci. Mogą to być oliwki, grillowanie kawałki bakłażana, cukinii lub papryki. Jako przystawkę podaje się też przeróżne dipy i smarowidła, na przykład znane w Polsce tzatziki, pomidorową pastę z kaparami beretes lub pastę z papryki kopanisti. Jeśli chodzi o dania główne, wegetarianie nie zawiodą się, bowiem Grecy często jedzą potrawy warzywne. Popularne są warzywa zapiekane z serem, kaszami czy ryżem, smażone lub duszone. Wegetariańskim daniem podobnym do moussaki jest boureki, czyli zapiekanka z ziemniaków, cukinii i sera mizithra. Miłośnicy szpinaku pokochają spanakopitę – zapiekany w ciasto filo farsz ze szpinaku i sera feta.

Oczywiście nie zabraknie też warzywnych sałatek ze świeżymi produktami z dodatkiem serów i lekkich sosów na bazie oliwy.

Jeśli chodzi o desery, Grecy lubią słodkości, szczególnie te z dodatkiem miodu, który uznawany jest za jeden z najlepszych na świecie. Popularnością cieszy się baklava, czyli warstwowy placek z ciasta filo przekładany  miodowo-orzechową masą. Miodem polewa się też grecki jogurt i posypuje całość posiekanymi orzechami, a to połączenie jadane jest często na śniadanie przez rodowitych mieszkańców.

Na deser nie może zabraknąć też pełnych słońca owoców południowych. Pomarańcze, mandarynki, morele, arbuzy i brzoskwinie wybierane są częściej niż bardzo słodkie tradycyjne desery. Często też jada się owoce zanurzone w słodkich syropach.

Greckie smakołyki i udane wakacje zapewni hotel Creta Maris Beach Resort, do którego wybrać się możesz z biurem Coral Travel Wezyr