Przepis na żurek to gwarancja pysznej wielkanocnej potrawy. Choć na sklepowych półkach znajdziemy kartoniki z gotową zupą, którą wystarczy jedynie podgrzać, domowy żurek przygotowany od postaw nie może równać się z niczym. I co więcej, domowy żurek wielkanocny jest zdrowy, bez polepszaczy i konserwantów, wiemy więc, co podajemy naszym najbliższym.

Warto wykorzystać poniższy przepis i cieszyć się domową zupą podczas wielkanocnego śniadania. Szczególnie, że żurek to smaczna polska zupa, warto więc, by składała się z naturalnych składników bez zbędnych dodatków.

Od czego zacząć, kiedy zabieramy się za przepis na żurek wielkanocny? Oczywiście od zakwasu. To baza naszej zupy, którą musimy przygotować wcześniej, bowiem zakwas na żurek musi kilka dni odstać, by zakwasić się i nabrać mocy, co sprawi, że nasza zupa będzie przepyszna i pełna smaku.

 

Przepis na żurek – składniki

Składniki na zakwas:

litr ciepłej wody

szklanka mąki żytniej razowej

5 ząbki czosnku

2 liście laurowe

4 ziarna pieprzu

3 kulki ziela angielskiego

szczypta soli

skórka chleba razowego

Składniki na żurek:

500 ml zakwasu na żurek

2 pęta białej kiełbasy

3 łyżki śmietany 18%

1 duża cebula

1 marchewka

2 ząbki czosnku

majeranek, sól i pieprz do smaku

 

Przepis na żurek - jak go zrobić?

Zaczynamy od zakwasu, który należy przygotować kilka dni przed przystąpieniem do gotowania żurku. Do słoika wsypujemy mąkę, zalewamy litrem ciepłej wody i dobrze mieszamy. Dodajemy przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie i sól. Wrzucamy pokrojony na plastry czosnek i skórkę chleba – mieszamy. Słoik z zakwasem przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 dni.

Gotujemy 2 litry wody,  dodajemy posiekaną drobno cebulę,  pokrojoną w zapałki marchewkę i zmiażdżony czosnek. Dodajemy pokrojoną w plastry kiełbasę i majeranek. Gotujemy około 30 minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy wymieszany zakwas, sól i pieprz i śmietanę. Gotujemy całość i podajemy z ugotoanym na twardo jajkiem.

Chcesz zaskoczyć swoich gości? Zobacz przepis na żurek w chlebowych miseczkach.

Potrzebujesz większego wyboru? Zobacz galerię 15 przepisów na żurek.