Ajerkoniakowiec

4.5 (169 ocen)

  • 50 min

Lekkie i efektowne ciasto, które sama wymyśliłam

  • 50 min

Składniki:

  • 4 duże paczki ciastek pepitek
    400 g cukierków krówek
    1/4 szklanki mleka
    0,5 l kremówki 30%
    100 g masła
    4 łyżki cukru pudru
    1 1/2 szklanki ajerkoniaku
    5 łyżeczek żelatyny
    2 dowolne galaretki
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Alkohole

Ajerkoniakowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukierki rozpuścić na wolnym ogniu w mleku, ciągle mieszając aby się nie przypaliły. Na blaszce rozłożyć pierwszą warstwę ciastek i wylać na nią masę z krówek, przykryć drugą warstwą i odstawić do lodówki. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklance gorącej wody. Masło lekko rozpuścić, dodać do niego ajerkoniak i żelatynę, dokładnie wymieszać.
  • 2. Kremówkę ubić, dodać masę ajerkoniakową i delikatnie wymieszać aby nie upadła. Masę wylać na ciastka i pozostawić do stężenia. Na wierzch wylać przygotowane wcześniej, tężejące galaretki. Można użyć dwóch kolorów. Jedną przygotować wcześniej w nieco mniejszej ilości wody, potem powycinać z niej kółka, ułożyć na placku i zalać drugą galaretką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ajerkoniak Alkohol

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować