Ajerkoniakowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukierki rozpuścić na wolnym ogniu w mleku, ciągle mieszając aby się nie przypaliły. Na blaszce rozłożyć pierwszą warstwę ciastek i wylać na nią masę z krówek, przykryć drugą warstwą i odstawić do lodówki. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklance gorącej wody. Masło lekko rozpuścić, dodać do niego ajerkoniak i żelatynę, dokładnie wymieszać.
2.Kremówkę ubić, dodać masę ajerkoniakową i delikatnie wymieszać aby nie upadła. Masę wylać na ciastka i pozostawić do stężenia. Na wierzch wylać przygotowane wcześniej, tężejące galaretki. Można użyć dwóch kolorów. Jedną przygotować wcześniej w nieco mniejszej ilości wody, potem powycinać z niej kółka, ułożyć na placku i zalać drugą galaretką.
Komentarze