Już od dawna chodziło mi po głowie ciasto czekoladowe z chili.Ale jakoś nie było okazji...dziś żałuję,że nie skusiłam się wcześniej,bo dodatek ostrego chili i czekolady to rewelacyjne połączenie.
Składniki:
2 i 1/2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka smietany 18%
200 g masła
3 jajka
1/2 szklanki ciemnego kakao
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki chili w proszku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Babka czekoladowa z chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Mąkę,kakao,cynamon,kawę,chili i proszek do pieczenia dokładnie mieszamy.Masło ubijamy z cukrem mikserem na najwyższych obrotach na puszysta masę.Porcjami dodajemy jajka i śmietanę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.Wsypujemy pozostałe składniki i mieszamy,aż się połączą.Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C i pieczemy około 50-60 minut do "suchego patyczka".Wyjmujemy i studzimy.Polewamy polewą czekoladową.
Komentarze