Barszcz biały

4.48 (194 ocen)

  • 60 min

Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć barszczu białego lub żurku.

  • 60 min

Składniki:

  • 400g białej kiełbasy
    1 marchew
    1 korzeń pietruszki
    kawałek pora
    500ml zakwasu
    4 ziarenka ziela angielskiego
    1 cebula
    2 liście laurowy
    1 łyżka majeranku
    sól, pieprz
    3 ząbki czosnku
    2 suszone grzybki
    1 łyżka chrzanu
    100ml śmietany (18%)
    3 łyżki oleju
    6 jaj
Wystaw ocenę:

4.48 (194 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Barszcz biały Żurek Żur

Barszcz biały - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew, pietruszkę obrać, pokroić w grubszą kostkę, zalać 2 litrami wody, dodać grzyby, kawałek pora, liście laurowe, ziele angielskie, gotować na małym ogniu ok 40 minut. Wywar przecedzić.

    Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać pokrojoną w talarki kiełbasę, chwilę podsmażać razem z cebulą.

    Czosnek rozetrzeć z solą.

    Do wywaru dodać zakwas, zagotować, dodać kiełbasę, chrzan, doprawić do smaku czosnkiem z solą, pieprzem, majerankiem.

    Śmietanę zahartować, dodając do niej łyżkę gorącego płynu z zupy, wymieszać, wlać do garnka.
    Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.

    Smacznego!

Porady

Można również dodać kawałki marchewki z wywaru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Sprawdź też przepis na bigos oraz żurek!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować