Batat na parze z masłem ziołowym

4.46 (186 ocen)

  • 5 min

Słodkie ziemniaki mało są u nas jeszcze popularne . Ja je polubiłam . Traktuję je jak ziemniaki lub dynię ) .Z kuchni angielskiej.

  • 5 min

Składniki:

  • 1 duży batat
    sól
    2 pełne łyżki masła ziołowego
Wystaw ocenę:

4.46 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Batat na parze z masłem ziołowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Batat 1. Batat obrać , przekroić na ćwiartki .
  • batat gotowanie 2. Umieścić w garnku do gotowania na parze ( sicie , nakładce lub parowarze ) .W dolny pojemnik nalać wody . Gotować ok. 25 minut od chwili kiedy woda w dolnym pojemniku zacznie wrzeć .
    Podajemy na świeżo ( wyjmować ostrożnie bo są bardziej rozpadające niż ziemniaki. Na gorące kłaść masło ( proponuję mrożone wyjąć chwilę wcześniej by łatwiej się topiło ).
    Bataty tak gotowane wyśmienicie komponują się z naszym bukietem warzyw , delikatnym drobiem gotowanym , rybą , jajkiem sadzonym , gotowanymi pulpetami w sosie .

Porady

Do zrobienia tej porcji masła ziołowego trzeba użyć : 2 łyżeczki pokrojonych świeżych ziół ( można użyć różnych - do masła szykowanego do ryb daję podstawowe - nie za agresywne smakowo - natka pietruszki , koper , kilka listków bazylii ) , pieprz cytrynowy szczypta , szczypta otartej skórki cytrynowej i szczypta soli .Ja przygotowuję masło na zapas ucierając całą kostkę z dodatkami , a potem zamrażam w porcjach .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bataty (słodkie ziemniaki) Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować