Proponuję mój przepis na przepyszne babeczki czekoladowe bez glutenu ze świątecznym aromatem w postaci skórki pomarańczowej, serdecznie polecam :-)
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na 12 babeczek:
100 g skrobi ziemniaczanej
50 g mąki kukurydzianej
50 g mąki z ziaren amarantusa
pół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
pół szklanki cukru
2 łyżki stołowe ciemnego kakao
szczypta soli
2 jajka (żółtka i białka osobno)
50 g masła
ok. 120 ml mleka
1-2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
cukier puder do posypania
12 papilotek
Bezglutenowe babeczki czekoladowe ze skórką pomarańczową + filmik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Roztapiamy masło w rondelku i pozostawiamy do wystudzenia.
2. W misce mieszamy wszystkie suche składniki.
3. Następnie dodajemy roztopione masło i mieszamy.
4. Dodajemy 2 żółtka i mieszamy.
5. Wlewamy stopniowo ok. 120 ml mleka i mieszamy.
6. Skórkę pomarańczową siekamy i dodajemy do ciasta, mieszamy.
7. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
8. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C.
9. Wypełniamy ciastem 12 papilotek.
10. Babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom i pieczemy przez ok. 25-30 minut z termoobiegiem lub z grzaniem góra-dół, wszystko zależy od Waszego piekarnika.
11. Upieczone babeczki, jeszcze gorące oprószamy cukrem-pudrem. Studzimy na kratce, smacznego :-)
Komentarze