Bezglutenowe babeczki czekoladowe ze skórką pomarańczową + filmik

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Proponuję mój przepis na przepyszne babeczki czekoladowe bez glutenu ze świątecznym aromatem w postaci skórki pomarańczowej, serdecznie polecam :-)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 12 babeczek:

    100 g skrobi ziemniaczanej
    50 g mąki kukurydzianej
    50 g mąki z ziaren amarantusa
    pół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
    pół szklanki cukru
    2 łyżki stołowe ciemnego kakao
    szczypta soli
    2 jajka (żółtka i białka osobno)
    50 g masła
    ok. 120 ml mleka
    1-2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
    cukier puder do posypania
    12 papilotek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babeczki Babeczki Muffinki

Bezglutenowe babeczki czekoladowe ze skórką pomarańczową + filmik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Roztapiamy masło w rondelku i pozostawiamy do wystudzenia.

    2. W misce mieszamy wszystkie suche składniki.

    3. Następnie dodajemy roztopione masło i mieszamy.

    4. Dodajemy 2 żółtka i mieszamy.

    5. Wlewamy stopniowo ok. 120 ml mleka i mieszamy.

    6. Skórkę pomarańczową siekamy i dodajemy do ciasta, mieszamy.

    7. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.

    8. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C.

    9. Wypełniamy ciastem 12 papilotek.

    10. Babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom i pieczemy przez ok. 25-30 minut z termoobiegiem lub z grzaniem góra-dół, wszystko zależy od Waszego piekarnika.

    11. Upieczone babeczki, jeszcze gorące oprószamy cukrem-pudrem. Studzimy na kratce, smacznego :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować