Bigos z kiszonej kapusty

4.26 (353 ocen)

Nasz polski, najpyszniejszy bigos z kiszonej kapusty :) Taki bigos można przygotować na rodzinną imprezę, ale nie tylko. Będzie świetną opcją zwłaszcza wtedy, gdy zostały nam kawałki mięs czy kiełbasy - warto zbierać je i mrozić, a potem przygotować pyszny bigos z kiszonej kapusty

Składniki:

  • Bigos z kiszonej kapusty:
    2 kg dobrej kapusty kiszonej
    250 g karkówki
    250 g łopatki
    100 g boczku wędzonego
    2 kiełbasy śląskie
    3 grzybki suszone
    2 śliwki suszone
    2 cebule
    3 listki laurowe
    kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
    smalec do smażenia cebuli i mięsa (ok. 100g)
    sól, pieprz, papryka ostra i słodka
Wystaw ocenę:

4.26 (353 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bigos

Bigos z kiszonej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bigos z kiszonej kapusty:
    Kapustę opłukać, pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić kapustę do garnka,zalać wodą,aby przykryła kapustę. Zagotować i odlać wodę. Do kapusty wlać ok. 1 szklankę wody. Dodać ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, grzybki i śliwki.
  • 2. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać smalec i zeszklić cebulę. Wrzucić do kapusty. Karkówkę i łopatkę umyć i pokroić w kostkę. Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę. Na patelni (tej samej,na której była smażona cebula) dodać smalec i smażyć na rumiano : karkówkę, łopatkę, boczek i kiełbasę.
  • 3. Usmażone mięso dorzucić do kapusty z przyprawami . Dusić ok. 1 godzinę. Dodać sól,pieprz i paprykę.
    Gotować jeszcze 1 godzinę. Zimny bigos schować do lodówki.
    Następnego dnia gotować jeszcze raz 1 godzinę. Bigos z kiszonej kapusty jest gotowy :)

Porady

Jeśli macie pieczone mięso to można dodać do bigosu. Bigos z kiszonej kapusty będzie jeszcze smaczniejszy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować