Biszkopt z rabarbarem i bezą

4.48 (179 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Rabarbar rozpoczyna też sezon na ciasta owocowe. Kwaśny, bardzo wyrazisty król ciast i dżemów. Ja za rabarbarem szczególnie nie przepadam z dzieciństwa pamiętam kompot z rabarbaru, którego szczerze nienawidziłam. Przepis który Wam proponuje ma świetne połączenie biszkoptu słodkiej bezy i lekko kwa

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:

    - 3 jajka (białka i żółtka osobno)
    - 1/2 szklanki cukru
    - 1/2 szklanki maki pszennej
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej

    Składniki na nadzienie:

    - 400g rabarbaru
    - 100g masla
    - 1/2 szklanki cukru
    - 2 żółtka
    - 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    - 1/2 szklanki mąki pszennej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 50 ml mleka

    Składniki na bezę:
    - 4 białka
    - 1 szklanka cukru
Wystaw ocenę:

4.48 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Beza

Biszkopt z rabarbarem i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:

    Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier, dalej ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąki wymieszać, dodawać stopniowo do masy ( ja to robię to na wolnych obrotach miksera lub drewnianą łyżką). Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy( dno i boki). Piec ok.10 min w 180ºC.
  • 2. Nadzienie:

    Rabarbar umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Masło na nadzienie utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać ekstrakt waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia i mleko. Gdy składniki się połączą dodać rabarbar i wymieszać.

    Mieszaninę rozłożyć na cieście.
  • 3. Beza:

    Białka ubić na sztywno, dodać stopniowo cukier. Pianę rozprowadzić na cieście i wstawić do piekarnika na około 40 min.

Porady

Rozmiary formy do pieczenia: tortownica o średnicy 23-26 cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować