Biszkopt z truskawkami i masą bananową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno, pod koniec wsypać cukier i miksować do jego całkowitego rozpuszczenia. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku i olej. Mąkę przesiać z proszkiem i wymieszać łyżką z ubitą masą jajeczną. Przelać na blaszkę i piec ok. 20 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto powinno odchodzić od brzegów formy.
2.Masa bananowa: Galaretki truskawkowe rozpuścić razem w 3 szklankach wody, a galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance wody. Masło utrzeć na puch z cukrem, dodać pokrojone banany, zmiksować do powstania jednolitej masy. Pod koniec wlać lekko tężejącą galaretkę cytrynową. Gotową masę przełożyć na zimne ciasto. Poukładać na masie truskawki i zalać tężejącą truskawkową galaretką. Wierzch posypać kokosem. Chłodzić w lodówce ok. 2 godzin.
Komentarze