Boczek pieczony z czosnkiem i majerankiem w ten sposób przygotowywała moja babcia i piecze moja mama. Cudownie smakuje ze świeżym chlebkiem i musztardą.
Składniki:
1,2 kg surowego boczku bez skóry i żeber (ale z kilkoma chrząstkami)
lekko czubata łyżeczka soli
2 spore ząbki czosnku
majeranek otarty
Boczek pieczony z czosnkiem i majerankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek opłukałam, dokładnie osuszyłam papierowym ręcznikiem.
Czosnek obrałam, przecisnęłam przez praskę i dokładnie utarłam z solą. Natarłam nim boczek ze wszystkich stron. Oprószyłam majerankiem, odłożyłam do zamykanego próżniowo naczynia i wstawiłam do lodówki na 24 godziny.
2.Foremkę niewiele większą od kawałka boczku wyłożyłam folią aluminiową, przełożyłam do niej mięso, podlałam niewielką ilością wody i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200* z termoobiegiem.
Piekłam 35 minut, od czasu do czasu dolewając odparowaną wodę, po czym odwróciłam go na drugą stronę i piekłam kolejne 35 minut. Jeśli boczek za mocno się rumieni, można go przykryć kawałkiem folii aluminiowej.
Upieczone mięsko wystudziłam, zawinęłam w folię aluminiową i wstawiłam do lodówki. Boczek pieczony z czosnkiem i majerankiem po wystygnięciu będzie idealnym dodatkiem do kanapek.
Komentarze