Boczek pieczony z czosnkiem i majerankiem

4.83 (198 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Boczek pieczony z czosnkiem i majerankiem w ten sposób przygotowywała moja babcia i piecze moja mama. Cudownie smakuje ze świeżym chlebkiem i musztardą.

Składniki:

  • 1,2 kg surowego boczku bez skóry i żeber (ale z kilkoma chrząstkami)
    lekko czubata łyżeczka soli
    2 spore ząbki czosnku
    majeranek otarty
Wystaw ocenę:

4.83 (198 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Wędliny

Boczek pieczony z czosnkiem i majerankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Surowy boczek i czosnek z solą 1. Boczek opłukałam, dokładnie osuszyłam papierowym ręcznikiem.
    Czosnek obrałam, przecisnęłam przez praskę i dokładnie utarłam z solą. Natarłam nim boczek ze wszystkich stron. Oprószyłam majerankiem, odłożyłam do zamykanego próżniowo naczynia i wstawiłam do lodówki na 24 godziny.
  • Boczek w foremce 2. Foremkę niewiele większą od kawałka boczku wyłożyłam folią aluminiową, przełożyłam do niej mięso, podlałam niewielką ilością wody i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200* z termoobiegiem.
    Piekłam 35 minut, od czasu do czasu dolewając odparowaną wodę, po czym odwróciłam go na drugą stronę i piekłam kolejne 35 minut. Jeśli boczek za mocno się rumieni, można go przykryć kawałkiem folii aluminiowej.
    Upieczone mięsko wystudziłam, zawinęłam w folię aluminiową i wstawiłam do lodówki. Boczek pieczony z czosnkiem i majerankiem po wystygnięciu będzie idealnym dodatkiem do kanapek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zobacz też: pyszna karkówka pieczona

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować