Bułki słodkie z makiem

4.42 (202 ocen)

  • 2 godz.

Są najlepsze.Bardzo szybko znikają :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    250 ml (1 szklanka ) ciepłego mleka
    25 g świeżych drożdży
    75 g masła
    70 g drobnego cukru
    szczypta soli

    500 g masy makowej na nadzienie
    jajko do posmarowania
Wystaw ocenę:

4.42 (202 ocen)

Bułki słodkie z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesiać mąkę do miski i uformować w niej "dołek".
    Rozkruszyć drożdże, wsypać do nich połowę cukru, dodać około pół szklanki ciepłego mleka ( do reszty mleka wrzucić masło i zamieszać, w ciepłym mleku masło rozpuści się ) i niewielką ilość mąki, wymieszać zaczyn w dołku i zostawić do wyrośnięcia na ok.15-20 minut.
    Gdy zaczyn wyrośnie, dodać resztę składników, wymieszać i wygnieść elastyczne ciasto.
    Zostawić na 1 - 1,5 godziny do podwojenia objętości ciasta ( czas rośnięcia zależy od temperatury otoczenia ).
  • image-1wyf8h9 2. Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz i rozwałkować na prostokąt około 55 x 35 cm.
  • image-18qlbex 3. Na rozwałkowanym cieście rozsmarować równomiernie masę makową.
  • image-1pt328i 4. Tak przygotowane ciasto zwinąć w rulon ( wzdłuż krótszego boku ) i pokroić w plastry o około 3- 3,5 cm szerokości.
  • image-0x7v4hc 5. Drewnianą łyżką (trzonkiem) nacisnąć wzdłuż każdego odciętego kawałka tak, aby jego boki uniosły się do góry. Zostawić na 10 minut do ponownego wyrośnięcia. Kiedy podrosną, posmarować roztrzepanym jajkiem.
    Piec w temp.200° około 15 minut.
  • image-13gmw6v 6. Gdy bułki wystygną, można je polukrować ( 1 białko + 1/2 szklanki cukru pudru + sok z cytryny )
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować