Burrito z kurczakiem, fasolą i pomidorową salsą

4.5 (184 ocen)

Burrito to pyszna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Idealna, kiedy brakuje pomysłu, błyskawiczna na zaspokojenie głodu, a składniki dobieramy wedle własnych upodobań.

Składniki:

  • 6-8 tortilli
    500g piersi z kurczaka
    1 puszka czerwone fasoli
    1 puszka krojonych pomidorów
    2-3 cebule
    Kilka liści sałaty
    Sól, pieprz
    Olej
    Żółty ser (opcjonalnie)

    Pomidorowa salsa:
    2-3 pomidory
    1 cebula
    Natka pietruszki
    1 ząbek czosnku
    Sól, pieprz, oregano
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Burrito z kurczakiem, fasolą i pomidorową salsą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy salsę - pomidory, cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano. Odstawiamy.
  • Burrito 2. Kurczaka kroimy w kostkę, lekko solimy. Na patelni rozgrzewamy olej i rumienimy kurczaka ze wszystkich stron. Wrzucamy do niego pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę smażymy. Dodajemy pomidory z puszki i fasolę, mieszamy i dusimy około 5 minut. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem.
  • 3. Placki tortilli podgrzewamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na ciepły placek rozkładamy liść sałaty, porcję kurczaka i pomidorowej salsy oraz posypujemy startym żółtym serem, a następnie składamy. Tortille układamy na blaszce, rozkładamy plaster sera na wierzchu i zapiekamy w piekarniku, dopóki ser się nie roztopi (w temp. około 180stopni).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tortilla Pomidory w puszce Fasola czerwona Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować