Burrito to pyszna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Idealna, kiedy brakuje pomysłu, błyskawiczna na zaspokojenie głodu, a składniki dobieramy wedle własnych upodobań.
Składniki:
6-8 tortilli
500g piersi z kurczaka
1 puszka czerwone fasoli
1 puszka krojonych pomidorów
2-3 cebule
Kilka liści sałaty
Sól, pieprz
Olej
Żółty ser (opcjonalnie)
Burrito z kurczakiem, fasolą i pomidorową salsą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy salsę - pomidory, cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano. Odstawiamy.
2.Kurczaka kroimy w kostkę, lekko solimy. Na patelni rozgrzewamy olej i rumienimy kurczaka ze wszystkich stron. Wrzucamy do niego pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę smażymy. Dodajemy pomidory z puszki i fasolę, mieszamy i dusimy około 5 minut. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem.
3.Placki tortilli podgrzewamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na ciepły placek rozkładamy liść sałaty, porcję kurczaka i pomidorowej salsy oraz posypujemy startym żółtym serem, a następnie składamy. Tortille układamy na blaszce, rozkładamy plaster sera na wierzchu i zapiekamy w piekarniku, dopóki ser się nie roztopi (w temp. około 180stopni).
Komentarze