Ciasto Cappuccino

5 (161 ocen)

Przepis na ciasto pochodzi z "Wielkiej księgi ciast siostry Anastazji"

Składniki:

  • Ciasto I:
    8 jajek
    28 dag cukru kryształu
    16 dag mąki pszennej
    4 dag kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Ciasto II:
    20 dag kokosu
    5 białek
    1 szklanka cukru kryształu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    5 żółtek
    cukier waniliowy
    3 łyżki mąki
    1 budyń śmietankowy lub waniliowy (bez cukru)
    2 szklanki mleka
    3/4 szklanki cukru
    1 kostka masła
    3 dag kawy cappuccino w proszku o smaku waniliowym (dałam czekoladowe)

Wystaw ocenę:

5 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto I:
    Przygotować biszkopt. Po upieczeniu przekroić na dwie części.
  • 2. Ciasto II:
    Białka ubić z cukrem. Dodać kokos z proszkiem i lekko wymieszać. Piec na złoty kolor w temp. 160-180*C przez 30 min.
  • 3. Masa:
    Mleko, cukier, budyń, mąkę, cukier waniliowy i żółtka zmieszać i ugotować budyń. Masło utrzeć na puch, dodać wystudzony budyń oraz kawę, ciągle ucierając. Masę podzielić na dwie części.
  • 4. Przełożenie:
    Ciasto I - 1/2 masy - ciasto II - 1/2 masy - ciasto I - polewa (nie dałam).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować