Cebulaki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę przesiać. Masło roztopić na patelni i odstawić.
Letnie mleko wymieszać z drożdżami, wylać na mąkę, dodać żółtko, stopione masło, sól. Wyrobić ciasto i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
2.Farsz:
Cebulę obrać, opłukać, pokroić w krążki i zeszklić na maśle, posolić i popieprzyć.
3.Ciasto rozwałkować na cienki placek, pokroić na kwadraty o boku 6 cm.
Na każdym kawałku położyć łyżeczkę cebuli, po czym ciasto złożyć, nakładając dwa przeciwległe rogi kwadratu jeden na drugi.
4.W rondelku stopić 3 łyżki margaryny. Blachę posmarować pozostałą margaryną i wysypać bułką tartą.
Cebulaki zanurzać w stopionej margarynie i układać na blasze. Posypać serem i papryką.
Piec 15-20 minut na złoty kolor w piekarniku w temp. 200°C.
Podawać zimne lub gorące do barszczu lub bulionu.
Komentarze