Zapach pieczonego w domu chleba jest obłędny. Najgorsze jest czekanie aż chleb wystygnie by móc go ukroić. Polecam pieczenie wieczorem by na rano mieć świeży i pachnący chlebek.
Składniki:
220 g zakwasu żytniego
100 g mąki żytniej typ 720
450 g mąki orkiszowej typ 500
350 g letniej wody
2 płaskie łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka suszonych drożdży
olej do wysmarowania formy
otręby żytnie do wysypania formy
ziarna sezamu do posypania
Chleb pytlowy na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formę wysmarować olejem i wysypać otrębami żytnimi. Do misy z miksera wkładamy wszystkie składniki na chleb i miksujemy na średnich obrotach około 7-8 minut. Ciasto przełożyć do formy i przykryć folią spożywczą wysmarowaną olejem. Odłożyć do wyrastania w ciepłe miejsce na około 1-1,5 h. Zdjąć folię, powierzchnię chleba zwilżyć wodą i posypać ziarnami sezamu. Do piekarnika włożyć naczynie żaroodporne z wodą, nagrzać do 240 stopni. Włożyć ciasto i piec przez 15 minut, później zmniejszyć temperaturę do 210 stopni i piec kolejne 30 minut. Chleb po upieczeniu wyjąć z formy i studzić na metalowej kratce najlepiej przez całą noc.
Komentarze