Ciasteczka z mąki orkiszowej bez cukru

4.38 (186 ocen)

  • 60 min

Zdrowe i bardzo smaczne ciasteczka polecam.

  • 60 min

Składniki:

  • 3 szklanki (ok.420 g) mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    szczypta soli
    180 g miękkiego masła 82% tłuszczu
    8 łyżek miodu pszczelego
    2 jajka
    2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    ulubione dodatki: kawałki gorzkiej czekolady, suszona żurawina, rodzynki,
Wystaw ocenę:

4.38 (186 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ciasteczka z mąki orkiszowej bez cukru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać przez sito na stolnicę.W mące zrobić dziurkę ;) i dodać wszystkie pozostałe składniki (oprócz dodatków do ciasteczek), czyli proszek do pieczenia, sodę, sól, miód, jajka, wanilię oraz rozdrobnione miękkie masło. Dokładnie zagnieść ciasto i uformowaną kulę wstawić na 45 min do lodówki. Po tym czasie kulę podzielić na kilka mniejszych (w zależności od tego ile rodzajów ciastek chcemy zrobić). Z każdej "mniejszej" kulki odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego i wciskamy w nie dodatki (np. żurawinę). Następnie każdą kulkę spłaszczamy i układamy na papierze do pieczenia ( zachowując odległości między ciastkami). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciastka bez termoobiegu przez około 15 minut (w zależności od tego jak bardzo wypieczone ciastka lubimy).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować