Ciastka uszki makuszki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Wspaniały deser na stół świąteczny.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki:
    Masło 20 dag
    Cukier 18 dag
    Jajka 2 szt.
    Mleko 4 łyżki
    Mąka pszenna 25 dag
    Migdały zmielone 20 dag
    Cukier puder do posypki
    Składniki na nadzienie:
    Mak zmielony 1 szklanka
    Mleko ½ szklanki
    Suszona żurawina 10 dag
    Cukier 4 łyżki
    Miód prawdziwy 2 łyżki
    Rum 2 łyżki
    Skórka z pomarańczy kandyzowana
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciastka uszki makuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    Masło utrzeć z cukrem, dodając stopniowo jajka i mleko. Następnie wsypać mąkę z migdałami i usiekać kruche ciasto. Uformować kulę, schłodzić i w między czasie zrobić nadzienie. Wszystkie składniki(oprócz rumu) zagotować na wolnym ogniu do zgęstnienia masy. Po ostudzeniu dodać rum. Ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką, wycinać szklanką krążki, na środek kłaść nadzienie i zlepiać w trzech miejscach w trójkąty. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze180 stopni około 20 minut. P[o upieczeniu ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować