Ciasto ambasador - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczemy biszkopt :
Jaja ubijamy z cukrem na sztywno ,dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kisielem mieszamy,wylewamy na blaszkę wyłożoną pergaminem pieczemy około 30 min w temp 160* po upieczeniu przekroić na 2 razy
2.Masa: Dwie i pół szklanki mleka zagotować z cukrem . Do reszty mleka dodać budynie i żółtka rozbić mikserem i wlać do gotującego się mleka energicznie mieszając aby nie powstały grudki ugotować budyń .Zostawić do wystygnięcia .Masło utrzeć na puch i dodawać po łyżce ostudzonego budyniu .Podzielić krem na dwie części ,do jednej dodać pokrojone połówki brzoskwiń ( 4 połówki odłoży do dekoracji)zmiksować,do drugiej kakao i też zmiksować .
3.sokiem z brzoskwiń nasączyć 1 płat biszkoptu i wyłożyć połowę kremu brzoskwiniowego na to 2 płat biszkoptu też nasączyć sokiem i wyłożyć masę kakaową ,na to biszkopt i ostatnia warstwa kremu brzoskwiniowego.
udekorować pozostałymi brzoskwiniami wg uznania.
wstawić do lodówki żeby stężało.
Smacznego.
Komentarze