Przepis dostałam od cioci w ubiegłe wakacje. Ciasto jest na prawdę rewelacyjne i wbrew pozorom łatwo je przyrządzić. Mi się udało więc chcę się nim podzielić. Życzę powodzenia !
40 min
Składniki:
SPÓD:
1 paczka sucharów
400 gr Nutelli
WARSTWA SEROWA:
1 kg serka waniliowego(ja dałam Danio metoda na głoda )
2 łyżki żelatyny
1/2 szklanki kompotu wiśniowego
MASA Z BITEJ ŚMIETANY:
0,75 l śmietany kremówki
3 łyżeczki żelatyny
cukier puder (jak ktoś lubi słodką śmietanę)
DODATKOWO:
1 l kompotu wiśniowego
wiśnie z kompotu wydrylowane
3 galaretki wiśniowe
Ciasto cioci alicji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.I. Suchary należy zmielić, najłatwiej w maszynce do mięsa, po czym mieszamy je z nutellą. Gotową masę rozprowadzamy na spodzie blaszki, najlepiej na papierze.
II. 2 łyżki żelatyny rozpuszczamy w połowie szklanki kompotu. Po ostygnięciu łączymy z serkami homogenizowanymi. Wykładamy na wcześniej przygotowany spód naszego ciasta i wkładamy do lodówki.
III. 3 łyżeczki żelatyny dokładnie rozpuszczamy w malej ilości gorącej wody. Ubijamy śmietanę i dodajemy przestudzoną żelatynę. Masę wykładamy kolejno na ciasto o ile poprzednia warstwa stężała.
Na tej warstwie wykładamy również drylowane wiśnie odsączone z kompotu
IV. Galaretkę rozpuszczamy w pozostałej ilości kompotu. Ja dodałam to niej troszkę wina żeby podkreślić smak. Spisało się nieźle. Tężejącą galaretkę wylewamy na wiśnie.
Komentarze