Ciasto czekoladowe z buraków(Beetroot cake)

5 (199 ocen)

Ciasto jest przepyszne!Bardzo czekoladowe, wilgotne - pycha! Polecam.

Składniki:

  • Składniki:
    5 jajek
    2 tabliczki gorzkiej czekolady(dobrej czekolady)
    1,5 szklanki cukru
    1,5 szklanki mąki
    1 opakowanie cukru waniliowego
    3/4 szklanki oleju
    2 średnie buraki(zetrzeć surowe na tarce o drobnych oczkach)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczka sody

    Wierzch:
    ok 400ml śmietanki 36%
    2 śmietan fix
    cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

5 (199 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto czekoladowe z buraków(beetroot cake) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • czekolada 1. Wykonanie:
    Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i odstawiam do lekkiego wystudzenia.
  • miksujemy 2. Jajka ucieram z cukrem. Następnie, powoli dodaję stopniowo resztę składników: mąkę, cukier waniliowy, olej, proszek do pieczenia. Wlewam rozpuszczoną czekoladę i miksuję przez chwilę aż składniki się połączą.
  • buraki 3. Buraki obieram, myję i ścieram na tarce na małych oczkach i dodaję do ciasta
  • mieszamy 4. - mieszam już ręcznie. Piekarnik rozgrzewam do 180C. Tortownicę (Sr 26 cm) smaruję tłuszczem i posypuje bułkatartą i wylewam ciasto. Piekę około 60 minut. Sprawdzam patyczkiem czy ciasto jest już gotowe. Po upieczeniu studzę. Bitą śmietanę ubijam z fixem i cukrem waniliowym.Wykładam na ciasto.Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować