Ciasto drożdżowe mojej babci

4.5 (189 ocen)

  • 4 godz.

To ciasto podbija serce każdego kto go spróbuje . Delikatne w środku, mięciutkie dosłownie rozpływa się w ustach. Zaręczam że nie będziecie żałować żadnej minuty poświęconej na jego przygotowanie.

  • 4 godz.

Składniki:

  • 100 gram rozkruszonych drożdży
    szklanka cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    4 roztrzepane jajka
    ¾ szklanki mleka
    szklanka oleju
    4 szklanki mąki
    Szczypa soli.
    ½ kostki masła dobrze schłodzonego
    ½ szklanki cukru
    szklanka mąki
    Owoce wedle uznania
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto drożdżowe mojej babci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski wsypujemy/ wlewamy , kolejno :
    100 gram rozkruszonych drożdży, na to szklankę cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego , 4 roztrzepane jajka, ¾ szklanki mleka, szklankę oleju, 4 szklanki mąki i Szczypę soli. Tak przygotowaną miksturę , bez żadnego mieszania, przykrywamy ściereczką (miskę ;P) i odstawiamy na 3 godziny żeby drożdże zaczęły pracować.
  • 2. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę do posypania na górę ciasta: ½ kostki masła dobrze schłodzonego zagniatamy z ½ szklanki cukru i ze szklanką mąki. Przygotowane ciasto wkładamy do zamrażalki.
  • 3. Po 3 godzinach : Ciasto które nie urośnie tylko odrobinę się podniesie, mieszamy najlepiej mikserem.
  • 4. Kiedy już ciasto jest wymieszane, przelewamy je do blachy wysmarowanej masłem. Kładziemy na nie owoce, po czym posypujemy kruszonką( robimy ją ze startego kruchego ciasta uprzednio przygotowanego, najlepiej jest zetrzeć je na tarce). Tak przygotowaną blachę wkładamy na około godzinę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Ciasto gotowe to delikatnie zarumieniona kruszonka , skwierczące gorące owoce i „test suchego patyczka;) „
    Na ozdobienie ciasta możemy przygotować tradycyjny lukier z cukru pudru i wody, albo soku z cytryny.

Porady

Uwaga! Ciasto jest gęste więc podczas miksowania może nawijać się na te pracujące wtyczki, wtedy zachowując spokój trzeba je zdjąć ponownie do miski, nie zrażać się. Do ciasta posują każde owoce. Sezonowe jak np. truskawki ale też jabłuszka świetnie dopełniają całości:) Na zdjęciu widnieje opcja bez kruszonki, jednakże ja polecam wersje z kruszonką. Umieściłam inną wersję żeby oddać to jakie żółciutkie i wysokie jest ciasto

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować