Ciasto drożdżowe z budyniem, jagodami i kruszonką

4.5 (179 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Chyba każdy z nas jadł w dzieciństwie babcinie ciasta drożdżowe z przeróżnymi owocami. Takie ciasto jest bardzo puszyste, nie za słodkie a owoce nadają kwaskowatego smaku. Idealne ciasto na piknik lub do kawy.

Składniki:

  • Ciasto tortownica o średnicy 26 cm. :
    mąka - 600 gram
    drożdże świeże - 30 gram
    mleko - 150 ml.
    cukier - 60 gram
    masło - 100 gram
    jaja - 2 szt.
    sól - 1/2 łyżeczki
    cukier waniliowy - 1 łyżka

    Nadzienie:
    jagody - 1.5 szkl.
    budyń waniliowy - 1 opakowanie
    mleko 3,2% - 500 ml.
    cukier - 2 łyżki
    sok z cytryny - 1 łyżeczka

    Kruszonka:
    masło - 100 gram
    cukier - 100 gram
    mąka - 150-200 gram
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Ciasto drożdżowe z budyniem, jagodami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0qvjcdu 1. Mąkę przesiać do miski. Dodać roztopione masło, cukier, cukier waniliowy i jaja. Przygotować rozczyn. Mleko zagrzać w rondelku lub mikrofalówce. Dodać pokruszone drożdże, sól, łyżkę cukru oraz 4 łyżki mąki ( z miski z mąką ).
    Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia Rozczyn powinien podwoić swoją masę. Rozczyn dodać do mąki. Wymieszać.
  • image-0cgf11e 2. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy do momentu, aż ciasto zacznie się odklejać od rąk i miski.
    Miskę podsypujemy mąką i umieszczamy w niej ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, do chwili, aż ciasto podwoi masę.
  • image-05m8fq1 3. Przygotować jagody. Jeżeli mrożone to je odmrozić, przepłukać wodą i dokładnie odsączyć z soku. Następnie posypać łyżką cukru i skropić cytryną. Jeżeli świeże to tylko umyć i zasypać cukrem.
    Budyń przygotować według opakowania z jedną łyżką cukru.
  • image-0rn3efy 4. Wyrośnięte ciasto rozwałkować (nie za cienko).
    Na ciasto wyłożyć ciepły budyń ( nie cały, poniewaz będzie za dużo) ) na budyń jagody.
  • image-0upyh97 5. Następnie boki (końce) rolady zwinąć na wierzch do środka. W ten sposób z ciasta nie wypłynie budyń i jagody. Wyłożyć na tortownice wyłożoną pergaminem.
    Przygotować kruszonkę. Mąkę, cukry, masło mieszamy. Siekamy nożem, aż powstaną małe kuleczki lub ugniatamy palcami. Posypujemy ciasto.
    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na ok. 40 min.
    Najlepiej sprawdzić patyczkiem.

Porady

Jeżeli góra ciasta zacznie się mocno przypiekać przykryć folią aluminiową świecącą stroną na zewnątrz. Podczas zwijania w roladę może uciec trochę budyniu i jagód, ale to nic bo większość zostanie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Jagody Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2015

Zobacz też: Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować