Ciasto imieninowe

4.5 (188 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Ciasto tak wyglądające jadłam kiedyś na imieninach. Zapamiętałam jego smak, a przepis sama wymyśliłam.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka, ¾ szkl. cukru, 4 łyżki gorącej wody, ½ szkl. mąki pszennej, ½ szkl. mąki ziemniaczanej, 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia.

    Masa budyniowa:
    2 szklanki mleka, 1/3 szkl. cukru, 1 budyń śmietankowy (duży – na ¾ l mleka), ¼ kostki margaryny

    Masa śmietanowa:
    3 szkl. śmietany kremówki, 1/3 szkl. cukru, jagody (ok. pół szklanki), 6 płaskich łyżeczek żelatyny

Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto imieninowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Całe jaja ubijamy z cukrem i gorącą wodą aż masa zgęstnieje (ok.7 min.). Obie mąki i proszek do pieczenia mieszamy w oddzielnym naczyniu a następnie małymi porcjami dodajemy do masy jajecznej, jednocześnie delikatnie mieszając łyżką. Wykładamy do formy wyłożonej pergaminem. Wymiary formy 24x39 cm. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 min.
  • 2. Z podanych składników gotujemy budyń i wylewamy na ostudzony biszkopt.
  • 3. Ubijamy śmietankę z cukrem. Dodajemy część jagód i jeszcze chwilę miksujemy żeby puściły sok i zabarwiły masę. Następnie łączymy, z rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody i trochę przestudzoną, żelatyną. Na koniec dodajemy resztę jagód i delikatnie mieszamy łyżką. Masę wykładamy na ostudzony budyń. Ciasta imieninowe dekorujemy startą czekoladą i dowolnym owocem. Ja zrobiłam dekorację z czarnej porzeczki. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować