Ciasto imieninowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Całe jaja ubijamy z cukrem i gorącą wodą aż masa zgęstnieje (ok.7 min.). Obie mąki i proszek do pieczenia mieszamy w oddzielnym naczyniu a następnie małymi porcjami dodajemy do masy jajecznej, jednocześnie delikatnie mieszając łyżką. Wykładamy do formy wyłożonej pergaminem. Wymiary formy 24x39 cm. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 min.
2.Z podanych składników gotujemy budyń i wylewamy na ostudzony biszkopt.
3.Ubijamy śmietankę z cukrem. Dodajemy część jagód i jeszcze chwilę miksujemy żeby puściły sok i zabarwiły masę. Następnie łączymy, z rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody i trochę przestudzoną, żelatyną. Na koniec dodajemy resztę jagód i delikatnie mieszamy łyżką. Masę wykładamy na ostudzony budyń. Ciasta imieninowe dekorujemy startą czekoladą i dowolnym owocem. Ja zrobiłam dekorację z czarnej porzeczki. Smacznego.
Komentarze