Ciasto kruche z jabłkami i budyniem

5 (151 ocen)

Delikatne, ostatnio bardzo modne ciasto kruche z jabłkami i budyniem – smaczne i eleganckie

Składniki:

  • CIASTO:
    45 dag mąki pszennej – u mnie typ 650
    1 szklanka cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    25 dag margaryny
    1 jajko
    2 żółtka
    w razie potrzeby łyżka kwaśnej śmietany – jeśli ciasto nie chce się zagnieść
    OBŁOŻENIE:
    bułka tarta do posypania ciasta pod jabłkami
    4 jabłka średniej wielkości
    cynamon
    BUDYŃ:
    2 budynie śmietankowe z białą czekoladą
    3 szklanki mleka
    3 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

5 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Desery

Ciasto kruche z jabłkami i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesianą mąkę wymieszałam z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia.
    Dodałam zimną margarynę i dokładnie wysiekałam ją z mąką.
    Dodałam jajko i żółtka. Najpierw czubkiem noża, a potem szybko dłonią zagniotłam ciasto.
    Podzieliłam je na dwie części i zawinęłam w folię spożywczą.
    Jedną część na 2 godziny włożyłam do lodówki, a drugą do zamrażarki.
  • 2. Blachę o wymiarach 24x29 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Dno wykleiłam ciastem z lodówki, posypałam je bułką tartą.
    Jabłka umyłam, osuszyłam, obrałam, usunęłam gniazda nasienne i pokroiłam na ósemki. Ułożyłam je na cieście i posypałam cynamonem.
    Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni z termo obiegiem.
  • 3. Ugotowałam budyń i gorący wyłożyłam na jabłka, wyrównałam powierzchnię.
    Na wierzch starłam na dużych oczkach tarki ciasto z zamrażarki.
    Blachę wstawiłam do nagrzanego piekarnika, piekłam około 45 minut.

Porady

Po wystudzeniu można oprószyć ciasto cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Cynamon Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować