Ciasto "łabędzi puch" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Następnie dodać żółtka zmiksować. Dodać mąkę i kisieli delikatnie zamieszać.Blachę do pieczenia (23 x 33 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto.Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec ok. 30-35 minut.
2.Masa:
Bułeczki zalać 2 szklankami zimnego mleka i odstawić żeby zmiękły, następnie rozdrobnić widelcem. Pozostałą szklankę mleka zagotować z cukrem, dodać przygotowane bułki, wiórki kokosowe i cukier waniliowy, gotować 5 minut. Odstawić masę do wystygnięcia (od czasu do czasu wymieszać łyżką - szybciej ostygnie i bułka lepiej się rozprowadzi).
Masło utrzeć mikserem na puch, następnie dodawać po łyżce masy bułkowej. Ucierać do dokładnego połączenia się składników.
3.Posypka:
Masło roztopić na patelni, na małym ogniu, dodać wiórki i cukier. Mieszać, aż będzie miała złoty kolor. Ciepłą posypkę wklepać w masę, aby dobrze przyległa. Całość schłodzić w lodówce.
4.Wykonanie:
Biszkopt przekroić na 2 placki. Pierwszy posmarować dżemem i wyłożyć połowę masy, przykryć drugim plackiem i wyłożyć resztę kremu.Następnie Ciepłą posypkę wklepać w masę, aby dobrze przyległa. Całość schłodzić w lodówce.
Komentarze