Ciasto łaciate z masą serową a'la sernik gotowany

4.5 (164 ocen)

  • 1 godz. 30 min

pyszne, łatwe i ładne ciasto w serduszka, polecam!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto białe:

    SKŁADNIKI: na dużą blaszkę

    - 6 białek
    - 200 g cukru
    - 50 g mąki pszennej
    - 150 g mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżka octu
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    ciasto ciemne

    SKŁADNIKI:

    - 6 jaj
    - ¾ szklanki cukru
    - szklanka mąki pszennej
    - 2 łyżki kakao
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    masa serowa

    SKŁADNIKI

    -1 kg sera białego półtłustego (ser mielimy)
    -200g margaryny
    -0,5 szkl mleka
    -3 kopiaste łyżeczki mąki ziemniaczanej
    -3/4 szkl cukru
    -2 opakowania cukru waniliowego-2 łyżki
    -6 żółtek (tych, które zostały nam z białego ciasta)


    POLEWA
    SKŁADNIKI:

    -1/2 tabliczki gorzkiej czekolady czyli 50g
    -1/2 łyżeczki miodu
    -1/4 szkl mleka
    -1 łyżka margaryny
    -1 łyżeczka kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto łaciate z masą serową a'la sernik gotowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto białe 1. białe ciasto

    Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka odkładamy do miski, bo będą nam potrzebne do masy serowej. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli,

    następnie dodajemy cukier i dokładnie miksujemy na gładką, lśniącą bezę.

    Następnie dodajemy pozostałe składniki czyli mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Całość bardzo delikatnie mieszamy.
    I nasze białe ciasto jest gotowe. Teraz przechodzimy do ciasta ciemnego :-)
  • ciasto ciemne 2. ciasto ciemne

    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.

    Następnie dodajemy cukier i dokładnie miksujemy. Kolejnym krokiem jest dodanie żółtek.

    Wszystko chwilkę miksujemy i dodajemy mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia.

    Miksujemy delikatnie, na najmniejszych obrotach do połączenia się składników.

    I nasze drugie ciasto gotowe:-)
  • łaciaty biszkopt
3. biszkopt

    Dużą blaszkę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Jeśli chcecie możecie wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia.

    I zaczynamy wykładanie ciasta. Kładziemy łyżkę ciasta białego, i następnie ciemnego na przemian.Drugą warstwę tak samo, tylko na białą masę dajemy ciemną :-)
  • upieczony biszkopt 4. Całość bardzo delikatnie wyrównujemy.
    Ciasto już w tym momencie ślicznie wygląda, a po upieczeniu to już w ogóle :P
    Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 170 stopni.
    Po upieczeniu wyciągamy ciasto z blaszki i studzimy.
  • 3 blaty 5. Ostudzone ciasto dzielimy na 3 blaty.
  • . 6. Zmielony ser dajemy do garnka.
    Następnie dodajemy margarynę, żółtka

    oraz cukier i cukier waniliowy.
    Całość podgrzewamy na małym ogniu, i mieszamy.

    Masa zacznie robić się coraz bardziej rzadsza.

    Wszystko mieszamy trzepaczką, i ucieramy do usunięcia ewentualnych grudek :-)

    Masa powinna być gładka jak na zdjęciu.
  • masa serowa gotowana 7. Następnie mąkę ziemniaczaną dodajemy do mleka, i dokładnie mieszamy.

    Całość wlewamy do gotującej się masy serowej i dokładnie mieszamy, najlepiej trzepaczką.
    Mieszamy do momentu aż masa zgęstnieje.
  • 8. Następnie połowę gorącej masy wylewamy na pierwszy blat ciasta,
    wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem. Na niego wylewamy resztę masy , wygładzamy i przykrywamy trzecim blatem.

    I nasze piękne, pyszne ciasto gotowe.

    Zostało nam jeszcze przygotowanie polewy i pokażę Wam fajny sposób na dekorację.
  • 9. polewa

    Polewę tą przygotowuję w mikrofali

    Mleko, czekoladę w temperaturze pokojowej, i margarynę włączamy na 30-40 sekund w mikrofali. Po tym czasie wszystko dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się składników i dodajemy kakao i miód.

    I dokładnie mieszamy trzepaczką.

    I nasza polewa gotowa. Ciasto smarujemy pędzelkiem .

    I wsadzamy do lodówki żeby polewa trochę stężała.
  • ciasto 10. *DEKORACJA

    Gdy polewa trochę stężeje, możemy w fajny i prosty sposób udekorować ciasto:-)

    Do tego celu potrzebne nam będzie troszkę cukru pudru i foremka dowolnego kształtu i wielkości.

    Ja wybrałam małą foremkę w kształcie serca.

    Brzegi foremki "maczamy" w cukrze pudrze i odbijamy kształt na polewie-jak pieczątki

    Ciasto musi poleżeć całą noc w lodówce.
    Jest pyszne i pięknie wygląda. Zdjęcia nie oddają w pełni jego uroku :-). Upieczcie bo warto :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować