Ciasto "Mak, ser, jabłka

4.47 (172 ocen)

  • 3 godz.

Chyba każdy pasjonat wypieków doskonale zna książkę autorstwa siostry Anastazji. Owa publikacja wpadła także w moje ręce, a dla odmiany w moje oko wpadło ciasto:"Mak,ser,jabłka,orzechy". W mojej wersji pominęłam jednak wariant orzechowy i zastąpiłam go kruchym ciastem. Niemniej jednak ciasto sios

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1. Ciasto kruche:

    400 g mąki pszennej
    150 g masła
    3 żółtka
    3 kopiaste łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki dżemu porzeczkowego


    2.Masa makowa:

    300 g suchego maku
    2 żółtka
    2 białka
    200 g cukru
    50 g masła
    2 łyżki bułki tartej
    około 15 dag bakalii (orzechy włoskie,rodzynki, śliwka suszona,morele, daktyle- wszystko drobno posiekane)

    3. Masa serowa:

    500 g sera półtłustego
    50 g masła
    1 szklanka cukru pudru
    3 żółtka
    4 białka
    cukier waniliowy
    1 budyń waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    paczka rodzynek


    4. Masa jabłkowa:
    1 kg jabłek
    pół szklanki cukru
    1 galaretka pomarańczowa lub cytrynowa


    5. Polewa czekoladowo- marcepanowa
    100 g masy marcepanowej
    łyżka masła
    1/3 szklanki mleka
    4 łyżki cukru
    2 łyżeczki kakao
Wystaw ocenę:

4.47 (172 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto "mak, ser, jabłka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche:
    Masło posiekać i dodać do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Wyrobić w palcach na gruby piasek. Wbić żółtka,wsypać cukier puder. Zagnieść ciasto.Podzielić na dwie części. Jedną z nich upiec w temperaturze 180 stopni /30 minut. Drugą część schłodzić w lodówce.
  • 2. Masa makowa:
    Mak sparzyć i zmielić 3 razy.
    Masło utrzeć z cukrem, Dodać żółtka i dalej ucierać. Powoli dodawać mak, stale ucierając.Na koniec dodać bułkę tartą i bakalie. Następnie ubić pianę z białek i dodawać partiami do masy makowej lekko mieszając.
    Wyjąć surowe ciasto z lodówki i posmarować 4 łyżkami dżemu porzeczkowego, wyłożyć na nie masę makową.
  • 3. Masa serowa:
    Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać żółtka i nadal ucierać. Powoli dodawać ser, stale ucierając. Następnie dodajemy budyń ,proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Do masy wsypać rodzynki i dokładnie wymieszać.
    Ubijamy pianę z białek i delikatnie łączymy z masą serową.
    Masę serową wykładamy na surowe ciasto z surową masą makową.
  • 4. Masa jabłkowa:
    Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Smażyć z cukrem około 5 minut. Dodać sypką galaretkę. Energicznie wymieszać do rozpuszczenia galaretki.
  • 5. Polewa czekoladowo-marcepanowa:

    Marcepan pokruszyć w mleko, i podgrzewając lekko rozpuścić go. Następnie dodać pozostałe składniki i gotować na małym ogniu do zgęstnienia.
    Ciasto polać polewą.

Porady

To ciasto jest warte całego czasu, jaki na nie poświęcimy- gwarantuję:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Mak Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować