Ciasto marchewkowe bez cukru, jajek, mąki, mleka, wegańskie i bezglutenowe

4.41 (193 ocen)

  • 1 godz. 5 min

W skład ciasta wchodzą same zdrowe i smaczne składniki tj. orzechy, suszone owoce czy marchewka, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Nie można pominąć tego, że ciasto smakuje wybornie, a nie ma w nim ani grama cukru, jajek, mąki pszennej czy mleka krowiego !

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • Składniki (na keksówkę lub małą kwadratową formę)
    ok. 500 g marchewki
    1 szkl. mąki mąki gryczanej
    ok. 1/2 szklanki oleju
    1/3 szkl mleka sojowego
    1 szkl. miksu rodzynek/daktyli/żurawiny/śliwek/moreli
    1/4 szkl, wiórków kokosowych
    1/2 szkl. dowolnych orzechów
    2 łyżki sezamu (opcjonalnie)
    2 łyżki pestek słonecznika/dyni
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżka soku z cytryny
    szczypta soli
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    1 łyżka dowolnego octu
Wystaw ocenę:

4.41 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto marchewkowe bez cukru, jajek, mąki, mleka, wegańskie i bezglutenowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki/daktyle/żurawinę itp. kroimy na mniejsze części i wrzucamy do mleka sojowego. Naczynie z bakaliami odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
  • 2. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych skośnych oczkach, następnie dodajemy wiórkami, namoczone bakalie, sok z cytryny, olej, orzechy, sezam, pestki dyni i łyżkę octu.
  • 3. Do miski przesiewamy mąkę z cynamonem, proszek do pieczenia, sodą, szczyptą soli. Wszystko mieszamy i łączymy z mokrymi składnikami.
  • 4. Ciasto przelewamy do silikonowej formy lub do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C na 40 - 50 minut. Ciasto po tym czasie wyjmujemy, studzimy całkowicie i posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować