Ciasto na pizzę- bez mleka

4.39 (185 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto na pizzę zawsze robiłam z mlekiem, najpierw była na samym mleku- wychodziło raczej grube ciasto, później pół na pół z wodą, a wczoraj spróbowałam tylko na wodzie. Posmakowało nam, więc będzie teraz częściej u nas gościło.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Na 3 pizze o śr. ok 30cm

    750g mąki pszennej
    450 ml przegotowanej letniej wody
    18g drożdży
    1,5 łyżeczki cukru
    1/2 płaskiej łyżeczki soli
    6 łyżek oliwy z oliwek (opcjonalnie oleju)

    Passata:
    150g przecieru pomidorowego
    2 ząbki czosnku
    5 łyżek oliwy z oliwek
    10dkg sera mozzarella

    Dodatki:
    Pieczarki, kukurydza, ser mozzarella, przyprawa do pizzy
Wystaw ocenę:

4.39 (185 ocen)

Zobacz również:

Pizza Przekąski

Ciasto na pizzę- bez mleka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia 1. Mąkę mieszamy wraz z solą. Drożdże z cukrem rozpuszczamy w przegotowanej letniej wodzie. Dodajemy do nich oliwę i powoli wlewamy do mąki cały czas ją mieszając, by nie było grudek. Zarabiamy ciasto ręką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 90 minut (w ciepłym miejscu, przykryte bawełnianą ściereczką).
  • Passata 2. W tym czasie przygotowujemy passatę, oraz dodatki.
    Pieczarki myjemy i kroimy na talarki. Podsmażamy bez dodatku tłuszczu, ze szczyptą soli do momentu odparowania wody. Kukurydzę przecedzamy na siteczku. Mozzarellę ścieramy: ok 10 dkg na malutkich oczkach (jak marchewkę do surówki), pozostałą część (u mnie ok 40dkg) na grubych oczkach.
    Przecier pomidorowy łączymy z oliwą z oliwek oraz posiekanym lub rozdrobnionym czosnkiem. Dodajemy starte na małych oczkach 10dkg sera mozzarelli. Wyrabiamy łyżką na gładką pastę. Jeśli jest zbyt twarda, dodajemy oliwy.
  • Pizzę posypujemy serem i wstawiamy ponownie do piekarnika 3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części, każdą oprószamy mąką i wałkujemy na grubość ok 2 mm. Przekładamy na wyłożone papierem do pieczenia formy (u mnie dwie duże blaszki z piekarnika+ tortownica 28) Boki delikatnie zawijamy do góry i smarujemy oliwą z oliwek. Środek smarujemy passatą, posypujemy pieczarkami i kukurydzą. Wstawiamy do nagrzanego do 200st C piekarnika na ok 10 minut, po czym wyciągamy posypujemy startą na grubych oczkach mozzarellą i zapiekamy jeszcze 5 minut.

Porady

Pizzę podajemy z ulubionymi sosami. Możemy także skomponować własne dodatki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mozzarella

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować