Crepes Suzette

0 (0 ocen)

Po prostu "niebo w gębie" - kto nie próbował, niech dłużej nie zwleka

Składniki:

  • 12-14 naleśników
    3 pomarańcze
    15 dag masła
    6 dag cukru
    80 ml rumu

Crepes suzette - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomarańcze dokładnie umyłam. Jedną sparzyłam wrzącą wodą i otarłam z niej skórkę, następnie obrałam odcinając białe albedo i ostrym nożem wyfiletowałam cząstki, z ogryzka wycisnęłam sok.
    Dwie pozostałe pomarańcze przekroiłam na pół i wycisnęłam z nich sok.

  • 2. Do rondelka włożyłam masło, wsypałam cukier i otartą skórkę, wlałam cały sok z pomarańczy.
    Mieszaninę doprowadziłam do wrzenia i gotowałam na wolnym ogniu około 15 minut, aż częściowo odparował i nabrał konsystencji syropu.
    Na dużej patelni ułożyłam złożone w chusteczkę naleśniki, zalałam je sosem i obłożyłam cząstkami pomarańczy. Podgrzewałam na wolnym ogniu 2-3 minuty.
  • 3. Rum lekko podgrzałam w rondelku po sosie, polałam nim naleśniki i podpaliłam.

Komentarze

Podobne przepisy