Crepes suzette - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomarańcze dokładnie umyłam. Jedną sparzyłam wrzącą wodą i otarłam z niej skórkę, następnie obrałam odcinając białe albedo i ostrym nożem wyfiletowałam cząstki, z ogryzka wycisnęłam sok.
Dwie pozostałe pomarańcze przekroiłam na pół i wycisnęłam z nich sok.
2.Do rondelka włożyłam masło, wsypałam cukier i otartą skórkę, wlałam cały sok z pomarańczy.
Mieszaninę doprowadziłam do wrzenia i gotowałam na wolnym ogniu około 15 minut, aż częściowo odparował i nabrał konsystencji syropu.
Na dużej patelni ułożyłam złożone w chusteczkę naleśniki, zalałam je sosem i obłożyłam cząstkami pomarańczy. Podgrzewałam na wolnym ogniu 2-3 minuty.
3.Rum lekko podgrzałam w rondelku po sosie, polałam nim naleśniki i podpaliłam.
Komentarze