Cytrynowiec

4.48 (195 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Znakomite połączenie kwaśnego ciasta i słodkiej masy kremowej. Ciasto pochodzi z przepisu siostry Anastazji.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto
    35 dag mąki pszennej
    35 dag margaryny
    35 dag cukru kryształu
    6 jajek
    1 cukier waniliowy
    skórka starta z cytryny
    2 płaskie łyżeczkiproszku dopieczenia
    Masa kremowa
    1/2 l mleka
    cukier waniliowy
    1 szklanka cukru
    25 dag masła
    1,5 łyżki mąki pszennej
    1,5 czubatej mąki ziemniaczanej
    Polewa cytrynowa
    20 dag cukru pudru
    4 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.48 (195 ocen)

Zobacz również:

Desery

Cytrynowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto
    Margarynę roztopić i przestudzić. Białka ubić z cukrem ,dodać żółtka i cukier waniliowy. Do ubitych jaj dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia ,skórkę z cytryny i sok z cytryny, roztopiona margarynę. Dokładnie wymieszać. Piec w temp. 180 st. przez 30-40 min.
  • 2. Masa kremowa
    Odlać 0,5 szklanki mleka a resztę zagotować. Do zagotowanego mleka dodać cukier, cukier waniliowy i masło. Mąkę ziemniaczaną i pszenną rozpuścić w 0,5 szklanki mleka i wlać do gorącej masy. Masę zagotować. Gorącą przełożyć przygotowane placki.
  • 3. Polewa cytrynowa
    Składniki wymieszać i ucierać do białości tak długo aby polewa była lejąca.
    Udekorować placek.
  • 4. Przełożenie placka
    Placek - gorąca masa - placek - polewa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować