Czulent

4.46 (169 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Czulent to tradycyjna potrawa kuchni żydowskiej. To bardzo wolno gotowany (duszony) gulasz, przyrządzany z koszernego mięsa, z fasolą, ciecierzycą, ziemniakami, cebulą, kaszą jęczmienną lub jaglaną.

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 1 kg wołowego mięsa (może być tłustsze)
    3-4 sztuk ziemniaków
    2 sztuki cebuli
    1 sztuka marchewki
    250 ml pomidorów (przecier)
    2-4 łyżki kaszy jęczmiennej (pęczak)
    250 g fasoli Piękny Jaś
    250 g ciecierzycy
    0,5 l bulionu wołowego (można więcej gdy gulasz będzie za gęsty)
    minimum 6 (lub więcej) ząbków czosnku
    2-3 liście laurowe
    kilka ziarenek ziela angielskiego
    tłuszcz (kurzy, gęsi lub oliwa)
    przyprawy: sól, pieprz, imbir, majeranek, ostra i słodka czerwona papryka (użyłam wędzonej), tymianek, gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

4.46 (169 ocen)

Czulent - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • czulent składniki 1. Przygotowałam składniki.
  • fasola ciecierzyca 2. Fasolę i ciecierzycę zalałam zimną wodą i odstawiłam je na 12 godzin.
  • wołowina 3. Mięso pokroiłam na mniejsze kawałki.
  • wolowina smażona 4. Podsmażyłam je w na tłuszczu w żeliwnym garnku.
  • cebula czosnek 5. Wyjęłam je i zeszkliłam cebulę pokrojoną w piórka. Dodałam posiekane ząbki czosnku.
  • czulent przyprawy 6. Wymieszałam ponownie z mięsem. Dodałam przyprawy.
  • marchewka 7. Kolejno wrzucałam do żeliwnego garnka: plasterki marchewki,
  • czulent ziemniaki 8. pokrojone w większe kawałki ziemniaki,
  • czulent fasola 9. fasolę
  • czulent ciecierzyca 10. i ciecierzycę.
  • przyprawy czulent 11. Ponownie dosypałam przyprawy.
  • czulent przecier pomidorowy 12. Wlałam kawałki pomidorów wraz z przecierem.
    To jest mój pomysł z ich dodaniem.
    Zazwyczaj pomidory nie są dodawane do czulentu.
    Stwierdziłam, że ich smak będzie się idealnie komponować z pozostałymi składnikami.
    Można oczywiście je pominąć.
  • czulent pęczak 13. Kolej na kaszę jęczmienną.
  • czulent bulion 14. Zalałam wszystko bulionem wołowym. Można też wodą. Tyle, żeby zakryć składniki.
  • czulent przyprawy 15. Dosypałam jeszcze tymianek i majeranek.
  • czulent 16. Teraz tylko pozostało przykryć wszystko (ciastem jak pisałam wyżej, przykrywką, folią) i uzbroić się w cierpliwość i czas. Można czulent umieścić w piekarniku (no chyba, że są wśród Was szczęśliwcy mający piec) w 110 stopniach C na około 24h. Albo w temperaturze 170 stopni C i piec przez około 4-5 godzin. Można czasem do niego zajrzeć (jeśli nie zalepiliście ciastem) i w razie potrzeby zamieszać, doprawić, dolać wody lub bulionu. Ziemniaki i kasza chłoną wodę-nie mogą być odkryte bo się zeschną.
  • czulent 17. Czulent jest gęsty, sycący akurat na zimowe dni. Może moja wersja różni się nieco od tej tradycyjnej, ale nie zmienia to faktu, że wyszedł pyszny! Smacznego!
    A jak wy go robicie?

Porady

Czasami w jego skład wchodzą także jajka. Układa się je na wierzchu w skorupkach, które powinny się w toku operacji całkowicie ściąć. Jedną z ostatnich warstw powinny stanowić kacze nóżki lub gęsina. Można zagnieść ciasto z mąki i wody. Ciastem należy przykryć wierzch czulentu. Tuż przed podaniem wyjąc z piekarnika, usunąć ciasto z wierzchu i od razu podawać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Żydowska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować