Danie jednogarnkowe z szynką i ziemniakami

4.5 (194 ocen)

  • 20 min

Bardzo proste i pożywne danie - dwa w jednym. Najważniejsze że po przygotowaniu danie smaży się samo w swoim tłuszczyku. Dodatek jabłka powoduje że szynka jest krucha i aromatyczna.

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 kg surowej szynki w kawałku
    1 cebula
    1 jabłko
    Przyprawy-sól i pieprz oraz koperek
    8 średnich ziemniaków
    Olej
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Danie jednogarnkowe z szynką i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: mięso opłukać, osuszyć, pokroić w cienkie plastry, doprawić solą i pieprzem - odstawić na 2 godz. w chłodne miejsce. Cebulę obrać, pokroić w cienkie plasterki. Jabłko umyć, pokroić w cienkie plasterki. W naczyniu żaroodpornym ułożyć plasterek mięsa, cebulę, jabłko do wyczerpania składników, docisnąć. Całość skropić olejem, zapiekać w piekarniku w temp. 170 stopni około 1 godz.
    Ziemniaki obrać, pokroić w ósemki, opłukać, przełożyć do duszonego mięsa - całość zapiekać około 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Mięso wraz z ziemniakami przełożyć na półmisek, oprószyć koperkiem ziemniaczki. Podawać z dowolną surówką.

Porady

1. do mięsa można dodać listek laurowy i pokruszone ziele angielskie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować