Domowa łopatka z szynkowara

4.41 (178 ocen)

Może to próżność ale muszę się pochwalić swoją pierwszą domową wędlinką :-)

Składniki:

  • 1,5 kg łopatki
    pół szklanki wody
    łyżeczka cukru pudru
    2 łyżeczki peklosoli
    szczypta gałki muszkatołowej
    świeżo zmielony pieprz
    łyżeczka majeranku
    łyżeczka żelatyny

    dodatkowo:
    woreczek do szynkowara
    szynkowar
Wystaw ocenę:

4.41 (178 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Wędliny

Domowa łopatka z szynkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy na plastry (ok. 2 cm) i tłuczemy tak żeby naruszyć strukturę mięsa. Jeżeli mięsko jest zbyt tłuste to usuwamy nadmiar (ja nie usuwałam wszystkiego tłuszczu bo u mnie lubią z tłuszczykiem)
  • 2. Wodę zagotować z solą i cukrem, ostudzić. Wystudzoną wymieszać z mięsem, mieszkać do momentu aż mięso wchłonie wodę ( ok. 5 minut). Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 12 godzin.
  • 3. Do przygotowanego wcześniej mięska dodać gałkę muszkatołową, pieprz, majeranek i łyżeczkę żelatyny - dokładnie wymieszać.
  • 4. Do szynkowara włożyć woreczek układać mięso, dobrze docisnąć, tak żeby nie było w środku wolnego powietrza, zawinąć worek, zamknąć szynkowar. Włożyć do lodówki na 24 godziny.
  • 5. Po czym włożyć go do garnka wypełnionego wodą (tak, aby woda była ok. 4 cm poniżej górnej krawędzi szynkowara). Parzyć ok. 2 godzin w 80 - 90 stopniach C. Następnie szynkowar ostudzić w zimnej wodzie, po czym włożyć na 12 godzin do lodówki. Nie mam termometru przy swoim dlatego zagotowałam wodę w garnku po czym zmniejszyłam ogień i włożyłam szynkowar (od dna odchodziły bąbelki).

Porady

Mam szynkowar o pojemności 2l, zaskoczyło mnie to że włożyłam 1,5 kg mięsa a wyjęłam 1,45 :-) Można dodać ulubione przyprawy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łopatka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować