Domowa pektyna z jabłek

4.48 (200 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Domowa, bez chemii, doskonała do przetworów.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 kg szarej renety
    (lub innych bardzo kwaśnych jabłek)
    1 szklanka wody
    gaza
Wystaw ocenę:

4.48 (200 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Domowa pektyna z jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka dokładnie myjemy i kroimy w kostkę (razem ze skórką i nasionami). Wrzucamy do garnka o grubym dnie i zalewamy wodą.
    Gotujemy na wolnym ogniu przez dwie godziny, co jakiś czas mieszając.

    Następnie przecedzamy pektynę przez gazę, dokładnie odciskając.

    Gotową pektynę przekładamy do słoika i zużywamy w przeciągu tygodnia do zrobienia przetworów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować