Domowe krakersy

4.37 (214 ocen)

Od kupnych nie odstają nawet na krok, a wręcz są od nich lepsze... Dlaczego? Nie zawierają tylu zbędnych składników, konserwantów, ulepszaczy...

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szkl mąki pszennej
    3 łyżki oliwy
    3/4 szkl wody
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżeczki soli

    Dodatkowo:
    50 g stopionego masła
    mak, sól gruboziarnista, sezam do posypania krakersów
Wystaw ocenę:

4.37 (214 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Domowe krakersy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Przykryć je, np. odwróconą do góry dnem miską i odstawić na 60 minut, by ciasto odpoczęło.



    Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować na gr. 2 mm. Za pomocą ostrego noża wykrawać trójkąciki. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.



    Piekarnik rozgrzać do 190 st.C. Trójkąciki wysmarować stopionym masłem i posypać makiem, solą lub sezamem. Piec przez ok. 10 minut do zarumienienia. Upieczone wyjąć i przestudzić. Smacznego!

Porady

Przepis na dwie duże blaszki krakersów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krakersy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować