Domowe sezamki

4.94 (196 ocen)

Te pyszne sezamki, czyli batoniki z ziarnami sezamu można przygotować w mniej niż pół godziny. Zrobiłam je dla Oliwki na przekąskę na spacer.

Składniki:

  • 20 dag sezamu
    20 dag cukru
    2 łyżki wody
    łyżka miodu
Wystaw ocenę:

4.94 (196 ocen)

Zobacz również:

Desery Batony Sezamki Karmel Przekąski

Domowe sezamki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sezam uprażyć na złoty kolor na suchej patelni.
  • 2. Do garnka dodać cukier i wodę. Podgrzewać na średnim ogniu do czasu aż cukier się rozpuści- nie mieszać! Gdy cukier się rozpuści dodać miód i sezam, wymieszać.
  • Sezamki 3. Gorąca masę wyłożyć na papier do pieczenia, przykryć drugim arkuszem papieru i rozwałkować na grubość ok 0,5cm. Pokroić w niewielkie prostokąty.

Porady

Masę należy wałkować jeszcze gorącą gdyż szybko stygnie i twardnieje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Sezam

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować