Domowy paprykarz

4.5 (199 ocen)

Nie wiem dlaczego tak późno zdecydowałam się go zrobić sama. Jest po prostu pyszny i najważniejsze, że wiemy co jemy ;)

Składniki:

  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
    100g ryżu
    3-4 duże marchewki
    kawałek selera
    2 cebulki
    3 łyżki oleju
    1,5 dużej czerwonej papryki
    1/2 papryczki chili
    5 łyżek koncentratu pomidorowego
    sól, pieprz
    kilka ziaren ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    łyżeczka czosnku granulowanego
    łyżeczka papryki słodkiej
    łyżeczka przyprawy do pomidorów

Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Ryba Przystawki Pasty Paprykarz

Domowy paprykarz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy do miękkości, studzimy. W rondlu o grubym dnie szklimy drobno posiekaną cebulę. Marchew i selera obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Paprykę kroimy w drobną kostkę. Warzywa dodajemy do cebulki i smażymy ok 5 minut. Podlewamy 1/2 szkl wody, dodajemy przyprawy i dusimy do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie, wyciągamy liście laurowe i ziele ang. Dodajemy koncentrat i dusimy jeszcze kilka minut. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku. Do gorących warzyw dodajemy ryż i osączonego z zalewy tuńczyka. Mieszamy i chłodzimy kilka godzin aby smaki się przegryzły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Papryka Ryby Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować