Pischinger - wafle z masą czekoladową

4.45 (177 ocen)

Kto nie pamięta tego smaku z dzieciństwa? Gdy byłam małą dziewczynką, godzinami mogłabym przyglądać się, jak babcia szykuje czekoladową masę, a potem przekłada nią wafle. Teraz sama robię je dla mojej córeczki, która też nie może się doczekać degustacji ;)

Składniki:

  • 1 opakowanie wafli tortowych (5 sztuk)
    3/4 kostki masła
    3/4 szkl cukru zwykłego
    1 op. cukru waniliowego
    4 łyżki kakao
    8 łyżek wody
    0k. 1,5 szkl mleka pełnego w proszku
Wystaw ocenę:

4.45 (177 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pischinger - wafle z masą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dodawanie mleka w proszku do masy 1. Masło, cukry, kakao i wodę podgrzewamy, mieszając, do momentu całkowitego rozpuszczenia i połączenia się składników. Zestawiamy z ognia na ok. 10 - 15 minut. Następnie do lekko ciepłej masy dodajemy mleko w proszku, mieszając trzepaczką, aż masa zgęstnieje.
  • Nakładanie masy na wafle 2. Masę nakładamy porcjami na andruty i rozprowadzamy nożem, dociskając każdy wafel do poprzedniego. Przełożone wafle najlepiej przykryć i obciążyć czymś na całą noc, aby dobrze się skleiły.

Porady

Ja do obciążenia wafli użyłam 2kg cukru ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować