Smalec z cebulką

4.91 (211 ocen)

  • 30 min

Najlepiej smakuje z pieczywem i kiszonym ogórkiem

  • 30 min

Składniki:

  • 200g smalcu
    200g wędzonego boczku (np. dębowy)
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    pół jabłka
    1 łyżeczka majeranku
    sól
Wystaw ocenę:

4.91 (211 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Smalec z cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Smalec roztopić w rondlu, dodać pokrojony w drobną kostkę boczek. Jak skwarki (boczek) się lekko zarumienią, dodać drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć aż cebula nabierze złotego koloru. Co jakiś czas mieszać. Dodać starte na małych oczkach jabłko, majeranek, doprawić odrobiną soli. Smażyć jeszcze 5 min. Smalec przelać do małych naczyń lub słoiczków. Odstawić do wystudzenia.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Kiszone ogórki Słonina Smalec

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować