domowy sos bolognese

4.5 (160 ocen)

  • 60 min

Choć domowy sos do spaghetti bolognese jest na pewno bardziej pracochłonny niż ten ze słoika, to smakiem i aromatem swoich składników wynagradza ten trud w zupełności.

  • 60 min

Składniki:

  • 4 dojrzałe pomidory lub puszka pomidorów bez skórki
    mała cebula
    4 ząbki czosnku
    2 łyżki koncentratu pomidorowego lub pikantnego ketchupu
    łyżka mąki ziemniaczanej
    oliwa
    zioła: bazylia, zioła prowansalskie
    papryka ostra w proszku
    sól, pieprz
    0,5 kg mięsa wołowo-wieprzowego (zmielonego)
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Domowy sos bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek kroimy w drobniutką kostkę. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy, smażymy na niej czosnek, nie dopuszczając do tego, by się zbytnio zrumienił. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, kroimy w mniejsze cząstki i wrzucamy do czosnku. Dusimy na wolnym ogniu, aż pomidory zaczną się rozpadać. Rozdrabniamy pomidorowo - czosnkową masę za pomocą blendera lub tłuczka do ziemniaków. Dodajemy zioła, paprykę, sól, pieprz i startą na tarce o drobnych oczkach cebulę. Dusimy, aż smaki się połączą.
    Mięso przesmażamy na patelni, mieszając co jakiś czas. Jeśli ktoś lubi, można dodać jeszcze więcej czosnku.
    Sos i mięso przelewamy do garnka. Aby zebrać wszystkie smaki wlewamy pół szklanki wody na patelnię, na której dusiliśmy sos i mieszamy z koncentratem pomidorowym i łyżką mąki ziemniaczanej tak, by nie powstały grudki. Wlewamy do garnka. Sos najlepiej smakuje, jeśli po dodaniu wszystkich składników pogotujemy go jeszcze 15 minut na małym ogniu.

Porady

Taki sos do spaghetti bolognese jest również świetny do domowej pizzy z ananasem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować