Pyszne, chrupiące i o wiele zdrowsze niż te ze sklepu.
Składniki:
proporcje na 2 blachy o wymiarach 40cm x 40cm:
4-5 ziemniaki średniej wielkości
łyżeczka miodu
łyżka oleju
sól himalajska
papryka słodka wędzona
papryka ostra
Domowe chipsy ziemniaczane z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrane i umyte ziemniaki kroimy na cieniutkie plasterki. Ja do tego celu użyłam robota kuchennego.
Do pokrojonych ziemniaków dodajemy miód, olej oraz przyprawy. Delikatnie mieszamy.
2.Ziemniaki układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy z termoobiegiem w temperaturze 220 stopni C przez około 10 minut. Po tym czasie ziemniaki razem z papierem przekładamy na kratki i dosuszamy w wyłączonym, ale jeszcze gorącym piekarniku .
3.Wysuszone chipsy są gotowe do jedzenia. Smacznego.
Porady
Do chipsów możemy użyć dowolnej mieszanki przypraw.
Podczas pieczenia chipsów warto co jakiś czas do nich zaglądać i monitorować ich pieczenie, żeby się nie przypaliły.
Komentarze