Domowe chipsy ziemniaczane z piekarnika

4.29 (192 ocen)

Pyszne, chrupiące i o wiele zdrowsze niż te ze sklepu.

Składniki:

  • proporcje na 2 blachy o wymiarach 40cm x 40cm:
    4-5 ziemniaki średniej wielkości
    łyżeczka miodu
    łyżka oleju
    sól himalajska
    papryka słodka wędzona
    papryka ostra
Wystaw ocenę:

4.29 (192 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Domowe chipsy ziemniaczane z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • krojenie ziemniaków 1. Obrane i umyte ziemniaki kroimy na cieniutkie plasterki. Ja do tego celu użyłam robota kuchennego.
    Do pokrojonych ziemniaków dodajemy miód, olej oraz przyprawy. Delikatnie mieszamy.
  • pieczenie chipsów 2. Ziemniaki układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy z termoobiegiem w temperaturze 220 stopni C przez około 10 minut. Po tym czasie ziemniaki razem z papierem przekładamy na kratki i dosuszamy w wyłączonym, ale jeszcze gorącym piekarniku .
  • 3. Wysuszone chipsy są gotowe do jedzenia. Smacznego.

Porady

Do chipsów możemy użyć dowolnej mieszanki przypraw. Podczas pieczenia chipsów warto co jakiś czas do nich zaglądać i monitorować ich pieczenie, żeby się nie przypaliły.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować