Dorsz w innym wydaniu. Można zamiast dorsza wykorzystać mintaja. Lekka, zdrowa i pożywna potrawa. O tym że trzeba jeść dużo warzy nie muszę nikogo przekonywać.W dorszu po grecku mamy moc witamin
Dorsz po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Cebul e obieram i kroję w piórka. Przekładam do pojemnika, dodaję filet dorsza, sól, pieprz, majeranek. Całość dokładnie mieszam.Odstawiam na dobę do lodówki.
Rybę obtaczam w mące i smażę na oleju.
2.Marchewkę, seler, pietruszkę obieram, dokładnie myję i ścieram na tarce jarzynowej.
Cebulkę z marynaty przesmażam na osobnej patelni. Dodaję starte warzywa i chwile jeszcze przesmażam.Dodaję liście laurowe, i ziele angielskie.
3.Dolewam koncentrat pomidorwy, potem przecier stopniowo. Duszę na wolnym ogniu około godzinę. Doprawiam solą, pieprzem, odrobiną cukru. Na końcu wyjmuję liście i ziele.
4.W naczyniu szklanym układam stopniowo warstwę warzyw, ryby, znowu warzyw, rybę, i warzywa.
Komentarze