Dorsz po grecku

4.5 (153 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Dorsz w innym wydaniu. Można zamiast dorsza wykorzystać mintaja. Lekka, zdrowa i pożywna potrawa. O tym że trzeba jeść dużo warzy nie muszę nikogo przekonywać.W dorszu po grecku mamy moc witamin

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • marynata

    70 dkg dorsza filet
    3 cebule
    1 łyżeczka majeranku
    1/2 łyżeczki soli
    5 łyżek mąki
    olej

    warzywa:
    80 dkg marchewki
    1/2 selery dużej
    1 pietruszka
    200 g koncentratu pomidorowego
    1 litr przecieru pomidorowego domowego
    2 liście laurowe
    5 ziaren ziele angielskie
    sól, pieprz, cukier do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Dorsz po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dorsz w mące 1.
    Cebul e obieram i kroję w piórka. Przekładam do pojemnika, dodaję filet dorsza, sól, pieprz, majeranek. Całość dokładnie mieszam.Odstawiam na dobę do lodówki.
    Rybę obtaczam w mące i smażę na oleju.

  • warzywa starte 2. Marchewkę, seler, pietruszkę obieram, dokładnie myję i ścieram na tarce jarzynowej.
    Cebulkę z marynaty przesmażam na osobnej patelni. Dodaję starte warzywa i chwile jeszcze przesmażam.Dodaję liście laurowe, i ziele angielskie.
  • duszone warzywa 3. Dolewam koncentrat pomidorwy, potem przecier stopniowo. Duszę na wolnym ogniu około godzinę. Doprawiam solą, pieprzem, odrobiną cukru. Na końcu wyjmuję liście i ziele.
  • ryba przełożona warzywami 4. W naczyniu szklanym układam stopniowo warstwę warzyw, ryby, znowu warzyw, rybę, i warzywa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Marchewka Ryby Seler Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować