Drożdżowe jagodzianki z kruszonką

4.81 (225 ocen)

  • 60 min

Jagodzianki z przepisu babcii to smak mojego dzieciństwa.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe
    • 500 g mąki pszennej
    • 300 ml mleka - 1 i 1/4 szklanki
    • 1/2 szklanki cukru
    • 1 cukier waniliowy
    • 2 jajka
    • 125 g masła
    • 50 g drożdży
    • szczypta soli
    Jagody
    • 2 szklanki jagód
    • 5 łyżek cukru lub więcej, jeśli wolicie słodsze
    • 2 łyżki bułki tartej
    Kruszonka
    • 100 g mąki
    • 60 g masła
    • 60 g cukru pudru
    Glazura
    • 1 jajko
    • 2 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.81 (225 ocen)

Zobacz również:

Jagodzianki Desery

Drożdżowe jagodzianki z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżowe jagodzianki z kruszonką 1. • Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i rozprowadzić ciepłym mlekiem, dodać kilka łyżek mąki i pozostawić do wyrośnięcia.
    • Kiedy rozczyn wyrośnie dodać jajka roztrzepane z solą i cukrem, dodać pozostałą mąkę i wyrobić ręcznie lub maszynowo ciasto.
    • Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło.
    • Pozostawić ciasto do wyrośnięcia.
    • Połowę wyjąć na stolnicę, podsypać mąką, rozwałkować na ok. 1,5 cm grubość i wykrawać szklanką ciasto.
    • Kłaść po łyżce jagód wymieszanych z cukrem i bułką tartą i zlepiać bułeczki.
    • Odłożyć na chwilę do wyrośnięcia.
    • Posmarować jagodzianki jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
    • Posypać kruszonką uprzednio zagniecioną z podanych składników i wstawioną do lodówki.
    • Piec jagodzianki w 200 st. C przez 15-20 minut.

Porady

Najlepiej smakują świeże. Można zamrażać i wyjąć na 15 minut przed podaniem i wstawić do mikrofali na 30 sekund. Będą wtedy jak świeżo upieczone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować