Drożdżowe jagodzianki z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i rozprowadzić ciepłym mlekiem, dodać kilka łyżek mąki i pozostawić do wyrośnięcia.
• Kiedy rozczyn wyrośnie dodać jajka roztrzepane z solą i cukrem, dodać pozostałą mąkę i wyrobić ręcznie lub maszynowo ciasto.
• Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło.
• Pozostawić ciasto do wyrośnięcia.
• Połowę wyjąć na stolnicę, podsypać mąką, rozwałkować na ok. 1,5 cm grubość i wykrawać szklanką ciasto.
• Kłaść po łyżce jagód wymieszanych z cukrem i bułką tartą i zlepiać bułeczki.
• Odłożyć na chwilę do wyrośnięcia.
• Posmarować jagodzianki jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
• Posypać kruszonką uprzednio zagniecioną z podanych składników i wstawioną do lodówki.
• Piec jagodzianki w 200 st. C przez 15-20 minut.
Porady
Najlepiej smakują świeże. Można zamrażać i wyjąć na 15 minut przed podaniem i wstawić do mikrofali na 30 sekund. Będą wtedy jak świeżo upieczone.
Komentarze