Dufinki ziemniaczane to nic innego jak ptysie z ziemniaków. Brzmi dobrze, prawda? Mogą być samodzielną przekąską, ale też wspaniałym dodatkiem do mięs czy warzyw. Wspaniale wyglądają, więc nadają się też na bardziej eleganckie przyjęcia. Coś czujemy, że zanim się obejrzycie, zjecie pół blachy! Sprawdźcie przepis na dufinki ziemniaczane!
4.43 (182 ocen)
Porady
Jeśli masa na dufinki ziemniaczane jest zbyt gęsta, można dolać nieco mleka. Jeśli nie mamy szprycy, można formować kuleczki łyżką. Przed pieczeniem można posmarować ptysie ziemniaczane roztrzepanym żółtkiem z odrobiną mleka.
Jak zrobić dufinki? Dufinki z ziemniaków będą pyszne, jeśli zadbamy o poszczególne składniki potrawy. Przede wszystkim wybierzmy odpowiedni typ ziemniaków. Nie wszyscy wiedzą, że ziemniaki dzielą się na trzy różne typy: A, B i C. Typ A to typ sałatkowy. Ziemniaki tego typu po ugotowaniu mają nadal zwarty miąższ, dobrze się kroją, dlatego świetnie pasują na przykład do sałatek. Z kolei typ B to typ ogólnoużytkowy, czyli ziemniaki, które jemy najczęściej na co dzień. Są dobre do puree, ale i na kluski. Ostatni typ to typ C, czyli ziemniaki mączyste. Jeśli chcecie, żeby wasze puree było idealnie gładkie i aksamitne to właśnie ten ty powinniście wybrać. Typ C jest też doskonały na dufinki ziemniaczane.
Dufinki ziemniaczane możecie doprawić według uznania. W powyższym przepisie użyto gałki muszkatołowej, która doskonale pasuje do ziemniaków z masłem. Możecie też jednak eksperymentować z ulubionymi ziołami. Starty ser typu parmezan możecie dodać do dufinek jeszcze przed pieczeniem. Połączy się wtedy z ziemniakami w pyszną całość.
Dufinki ziemniaczane najlepiej wyciskać bezpośrednio na blachę przy pomocy rękawa cukierniczego. Zwykle w zestawie do rękawa dołączone są różne końcówki, dzięki którym wasze dufinki ziemniaczane mogą mieć różny kształt. Niewielka ilość pracy, a efekt fantastyczny!
Komentarze